Sutra kolektivna dženaza u Gornjoj Kalesiji, najmlađa žrtva imala devetnaest godina u vrijeme smrti

Na zajedničkoj dženazi na Šehidskom mezarju Gornja Kalesija u Zvorniku sutra će biti ukopano devet žrtava iz proteklog rata.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da je riječ  o osam žrtva bošnjačke nacionalnosti ubijenim 1992. godine na području Zvornika i Kalesije i jednoj žrtvi ubijenoj tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine.

Posmrtni ostaci identificiranih žrtava ekshumirani su iz primarne masovne grobnice Kazan bašča na području Zvornika, iz koje je 2016.  ekshumirano 11 žrtava; masovne grobnice Glogova na području Bratunca i masovne grobnice Budak na području Srebrenice, te na pojedinačnim lokalitetima na površini terena Drinjača-Pušine, Orašlje, Ravnice, Križevići-Ravne, Memići-Kalesija.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je Jasmin Smajić koji je imao 19 godine kada je ubijen tokom genocida u julu 1995. u Srebrenici. Posmrtni ostaci ekshumirani su iz dviju masovnih grobnica – iz primarne masovne grobnice Glogova na području Bratunca, iz koje je 2000. godine ekshumirano 218 posmrtnih ostataka, i sekundarne masovne grobnice Budak na području Srebrenice, iz koje je 2007. godine ekshumiran 131 posmrtni ostatak.

Među žrtvama koje će biti ukopane na mezarju Gornja Kalesija u Zvroniku, četiri žrtve su starije žene, starosti od 62 do 76 godina.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Fatima Hodžić, koja je imala 76 godina. Posmrtni ostaci ekshumirani su 2012. godine na lokalitetu Križevići-Ravne, na području Zvornika.

Posmrtni ostaci žrtava identificirani su u proteklom periodu u Komemorativnom centru i Podrinje identifikacionom projektu u Tuzli, a identitet žrtava utvrđen je na temelju DNK analize.

Na području Zvornika  još se traga za više od četiri stotine žrtava, koje su nestale 1992. godine.

– Nažalost, u posljednje vrijeme sve je teže doći do tačnih i pouzdanih  informacija o lokacijama pojedinačnih i masovnih grobnica i to je ključni problem u procesu traženja nestalih osoba u Bosni i Hercegovini – naglašava glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Čengić.

Žrtve koje će biti ukopane 1. juna 2017. godine u mezarju Gornja Kalesija u Zvorniku su:

1.      Jasmin ( Hasib) Smajić, rođen 1976. u Gornjoj Kamenici, općina Zvornik;

2.      Asim (Avdo) Buljubašić,  rođen 1940. u Zvorniku;

3.      Murto (Muzafir) Hajdarević, rođen 1956. u mjestu Gušteri, općina Zvornik;

4.      Meho (Ešef) Mustafić, rođen 1954. u mjestu Drinjača, općina Zvornik;

5.      Ibrahim (Abdulah) Mehinagić, rođen  1952. u Zvorniku;

6.      Hasiba (Kadrija) Arifović, dj. Manjić, rođena 1930. u mjestu Kamenica, općina Zvornik;

7.      Šaha (Huso) Ajanović, dj. Huseinović, rođena 1928. u mjestu Đulići, općina Zvornik;

8.      Hanifa (Salko) Hodžić, dj. Hasanović,  rođena 1921. u mjestu Šetići, općina Zvornik;

9.      Fatima (Mustafa) Hodžić, dj.Omerović, rođena 1916. u mjestu Šetići, općina Zvornik.

Komentari