Trend story – Vlogeri

Sve više je danas onih koji snimaju svoje dijelove života, misli i interese i to dijele na svom YouTube kanalu, na kojem imaju ljude koji ih prate i sličnih su mišljenja. YouTube je promijenio način komunikacije i naš život koji dijelimo sa bliskim ljudima, ali i potpunim strancima.

Sredinom 2000-tih blog je bio totalni hit, ali sada je spoj teksta, video i audio sadržaja stvorio totalno novi način komuniciranja i novo zanimanje . Nakon blogova, spoj sličnog sadržaja i video formata samo nekoliko godina kasnije stvorio je ne samo drugačiji način komunikacije, već i novi trend.

ZANIMANJE: VLOGER

Za ovaj posao vam treba puno energije, ideja i kamera kojom ćete snimati ono što želite pokazati drugima. Na početku niko nije mogao predpostaviti da će vlogere ljudi pratiti u svakom koraku. Ova pojava je stvorila sasvim novi medij, koji je skroz drugačiji od onog nama poznatog.

Danas možete pronaći raznolike vlogere , od mama do baka koje žele podjeliti nešto sa svijetom.

Od jednostavnih videa u kojima pokazuju sadržaj svoje shopping vrećice i recepata koje donose ravno iz svojih kuhinja do dnevnih ili sedmičnih vlogova u kojima otvaraju vrata svojih domova i privatnog života, vlogeri su istovremeno postali zvijezde i najbolji prijatelji svojoj publici. Iako ih nikad nismo upoznali uživo, njihovi su nam video blogovi otkrivali dovoljno da imamo osjećaj da ih zapravo poznajemo.

Taj osjećaj bliskosti koji su stvarali kroz svoje videe u kojima su spontani im je donijelo neočekivanu popularnost. Za mnoge vlogere, njihov hobi pretvorio se u posao koji im je osim zarade donosio suradnje s različitim brendovima, ugovore za knjige, serije i filmove, vlastite linije proizvoda i slavu koju niko samo nekoliko godina prije nije očekivao ni predvidio.

LOŠA STRANA VLOGA

Kao i sve i YouTube ima dvije strane, dobru i lošu.Vlogeri se mogu susresti i sa lavinom loših komentara ili odbacivanja od ostalih vlogera, u tom slučaju nastaju svađe i provokacije.

Mnogi su „pucali“ pod pritiskom, očekivanjima i izazovima koje donosi zanimanje vloger, dok su drugi o tome javno progovorili u svojim videima, i dijelili loše stvari, u kojima su se pratiocima još više približili.

Iako ovo zanimanje donosi i kritike i loše situacije, ima i dosta privilegija, postajete poznati, uticajni, a uz to dobijate besplatne proizvode, putovanja ili projekte koji donose zaradu.

Slobodanka Stevanović

Komentari