Tržite BiH preplavljeno biljkama iz inostranstva

Proizvodnja i izvoz cvijeća iz BiH i dalje su znatno manji u odnosu na uvoz, koji je u devet mjeseci ove godine 28 puta vredniji od izvoza.

Uvozimo svježe i suvo cvijeće prikladno za bukete ili ukrase, cvjetne pupoljke, lišće, grane, travu, mahovinu, lišaj.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, za devet mjeseci uvezeno je 728.872 kilograma cvijeća, u vrijednosti oko 4,9 miliona maraka.

U istom periodu BiH je izvezla 181.604 kilograma cvijeća, ukupne vrijednosti oko 172.151 KM.

“Cvijeće je najvećim dijelom uvoženo iz Holandije i Italije, a manjim dijelom iz Austrije, Mađarke, Srbije i Njemačke”, naveli su u UIO BiH za “Nezavisne”.

Prema podacima UIO BiH, najviše smo izvozili u Hrvatsku i to rezano cvijeće i cvjetne pupoljke, dok smo lišće, grane i mahovinu najviše izvozili u Njemačku, Italiju i nešto manje u Crnu Goru i Makedoniju.

Predrag Ćetojević, predsjednik Udruženja registrovanih proizvođača i prometnika sadnog materijala i vlasnik firme “Lotus”, koja se bavi proizvodnjom i prodajom cvijeća, ocijeno je da je evidentno da se sve više ljudi u BiH zbog krize i gubitaka svojih matičnih poslova počinje baviti proizvodnjom cvijeća i ukrasnog bilja.

Ipak, kako je istakao, ova ekspanzija donosi sve veće crno tržište i velike probleme onim proizvođačima koji igraju na fer način.

Prema njegovim riječima, problem ne predstavlja potražnja, nje ima, ali je problem u cijenama, odnosno u nelojalnoj konkurenciji, te u neuređenom cvjetnom tržištu u BiH.

Ćetojević dodaje da je ranije više cvijeća izvoženo u zemlje u regionu, a najviše u Hrvatsku.

Dodao je da je uzgoj cvijeća i ukrasnog bilja zahtjevan posao, koji traži intenzivnost, velika ulaganja i angažman.

Međutim, kako kaže, s druge strane, podneblja u BiH imaju jako dobre prirodne preduslove za bavljenje ovom proizvodnjom.

Komentari