Naslovnica Tuzlanski Kanton Bez ovjere knjižica se možete liječiti do 30. juna, počeo rad sa...

Bez ovjere knjižica se možete liječiti do 30. juna, počeo rad sa strankama u poslovnicama ZZO TK

Zavod zdravstvenog osiguranja TK počeo je sa normalizacijom pružanja usluga osiguranim osobama. Određene usluge nakon pauze od dva mjeseca i više, koje su se obavljale online putem, ponovo će se obavljati na šalterima poslovnica Zavoda. Cilj je na ovakav način izbjeći stvaranje gužvi u narednom periodu.

”Ponovo se uspostavlja sistem odnosno počinje aplikacija premije osiguranja, počeli smo ovjeravati zdravstvene legitimacije osiguranim licima koji su prijavljeni po osnovu dobrovoljnog osiguranja, ponovo smo počeli rješavati zahtjeve za medicinsku rehabilitaciju i ponovo smo krenuli sa izdavanjem dvojezičnih obrazaca za liječenje u inostranstvu u vrijeme privremenog boravka”, naveo je Riad Kurtalić, stručni saradnik za odnose sa javnošću Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

Osigurane osobe nisu dužne dolaziti u poslovnice samo zbog ovjera zdravstvenih legitimacija do kraja juna, ali oni koji dođu zbog apliciranja takozvane markice, bit će im ujedno i izvršena ovjera zdravstvenih legitimacija, navodi Kurtalić. Rok za uplatu premije osiguranja produžen je do 30. juna, a do tada je produženo i važenje premije osiguranja iz 2019. godine.

”Pozvao bih građane odnosno osigurana lica da iskoriste svoja prava koja nisu mogli do sada, ali ukoliko nemaju velike potrebe da ne dolaze u prostorije Zavoda. Što se tiče ovjere zdravstvenih legitimacija nisu obavezujući dolasci, ukoliko bude bilo potrebe da se pruži zdravstvena usluga, njima će to zdravstvena ustanova pružiti, a ukoliko treba da uplate odnosno apliciraju premiju osiguranja mogu nam se javiti mi ćemo to izvršiti u što kraćem roku, bez zadržavanja i naravno istovremeno i ovjeriti zdravstvenu legitimaciju kako bi bili pokriveni u nekom narednom periodu”, rekao je Kurtalić.

Bez obzira na normalizaciju stanja, mjere prevencije prilikom dolaska osiguranika u poslovnice Zavoda ostaju iste. Obavezna je upotreba zaštitnih maski u zatvorenim prostorijama i razmak između osiguranih osoba.

U poslovnicu zdravstvenog osiguranja propušta se po jedna osoba za svaki šalter, kako bi se smanjio broj osoba u šalter salama, te ograničio ulazak na manji broj ljudi. Prilikom ulaska u prostorije Zavoda obavezna je dezinfekcija ruku i obuće.

Morate pročitati

Kalesijac Ešef Džafić imenovan za izvršnog direktora u JP Autoceste FBiH

Federalna vlada je dala prethodne saglasnosti Nadzornom odboru JP Autoceste FBiH za razrješenje vršioca dužnosti člana Uprave društva zbog isteka mandata i...

BKC/Kalesija pamti: NEVER FORGET SREBRENICA 1995 – 2020

JU BKC “Alija Izetbegovic” Kalesija  planira povodom obilježavanja 25. godišnjice sjećanja na Genocid u Srebrenici da organizira cjelodnevnu manifestaciju pod nazivom “Kalesija...

U Kalesiji zabilježen prvi smrtni slučaj od COVID-19

Na području općine Kalesija zabilježen je prvi smrtni slučaj od COVID-19 saopćeno je iz JZU Dom zdravlja Kalesija. Njihovo...

Počelo uređenje i čišćenje kanala i propusta u MZ Memići

Općinski načelnik Sead Džafić odobrio je iz budžeta Općine Kalesija sredstva na ime uređenja i čišćenja odvodnih kanala u MZ Memići.

Općina Kalesija krenula sa uređenjem korita rijeke Gribaje

Općinski načelnik Sead Džafić ovih dana donio je Odluku o pokretanju radova na uređenju korita rijeke Gribaje u dijelu pijace u Tojšićima...