Naslovnica Tuzlanski Kanton Nesavjesni građani uništili dio Zaštićenog pejzaža Konjuh

Nesavjesni građani uništili dio Zaštićenog pejzaža Konjuh

Na području Zaštićenog pejzaža Konjuh brojni su kulturno-historijski, ali i prirodni spomenici iz raznih perioda što predstavlja svjedočanstvo kontinuiteta naseljenosti ovih prostora od prahistorije do danas. Na ovom području nisu rijetke pojave uništavanja prirode, rastjerivanje te  uznemiravanje životinja u najtišem i zasigurno najljepšem dijelu Konjuha. Ponovnim uništavanjem Pejzaža, prije nekoliko dana,  nije poštedjena ni Rimska Kaldrma, kao ni spomenici Narodnooslobodilaćkog pokreta u Miljkovcu.

“Radi se o lokalitetu gdje se nalazi rimska kaldrma. Pored toga oštećen je taj dio puta, pristupni put je uništen jer su sa terenskim vozilima ulazili na taj dio područja. Imamo informaciju da je u određene rijeke iscurio i benzin. Obzirom da se na tom lokalitetu nalazi i rijeka Studešnica koja snabdijeva građane Banovića pitkom vodom, i smatram da je to veliki problem” – kazao je Elvir Rožnjaković, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Za sada nije moguće konkretno govoriti o promjenama štete. Zaštićeni pejzaž Konjuh kao takav ima svoju neprocjenjivu vrijednost, jer predstavlja neiscrpni rezervoar prirode.

“Ono što se iz fotografija moglo vidjeti jeste da se radi o velikoj šteti u onom dijelu prirode, obzirom da je onemogućen pristup, šetanje ljubiteljima prirode koji žele tu stazu da koriste. Na fotografijama smo vidjeli i da su oštećena drveća, jer oni kada zapnu u blatu vežu svoja voziala za drveće pa se sajlama čupaju, tako da je i određeno drveće oštećeno” – naglasio je resorni ministar.

Nakon saznanja o zabranjenim aktivnostima na području Zaštićenog pejzaža Konjuh kojim je došlo do oštećivanja prirodnih vrijednosti, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona je, u skladu sa svojim nadležnostima, Kantonalnoj upravi za inspekcije poslove uputilo zahtjev za inspekcijski nadzor.

Pored toga uputili smo i dopis JU Zaštićeni pejzaž Konjuh, da i oni poduzmu određene aktivnosti u otkrivanju počinilaca ovog prekršaja. Što se tiče sankcija, Zakon je predvidio kažnjavanje u iznosu od 100 do 500 KM za fizička lica” – istakao je Rožnjaković.

Bitno je istači da se Zaštićeni pejzaž Konjuh prostire na oko osam hiljada hektara površine na području općina Banovići, Kladanj i Živinice. Planina Konjuh je jedina planina u BiH koja nije bila obuhvaćena ratnim dešavanjima i ono što povećava samu njenu vrijednost jeste što je potpuno sigurna za sve posjetitelje, i da je ovo područje čisto od eksplozivnih sredstava piše RTV Slon.

Morate pročitati

U Kalesiji počela raditi Agencija za brigu o starijim osobama

Kalesija je dobila Agenciju za brigu o starijim osobama "Iskra". Obilazak i briga o licima u trećoj životnoj dobi...

Najavljena saradnja kalesijske biblioteke sa bibliotekom “Behram-beg” i školskom bibliotekom Behram-begove medrese

Fahrudin Sinanović, dirketor JU BKC „Alija Izetbegović“, u sklopu koje djeluje i gradska biblioteka, zajedno sa Fatimom Jahić i Advijom Hodžić, uposlenicama...

Načelnik Sead Džafić na obilježavanju godišnjice zločina nad Bošnjacima Zvornika

Općinski načelnik Sead Džafić danas je u Memorijalnom centru Kalesija Gornja prisustvovao obilježavanju 28.godišnjice zločina nad Bošnjacima Zvornika.

Općinski načelnik potpisao Sporazum o realizaciji poticaja za poljoprivredu u vrijednosti 200.000 KM

Općinski načelnik Sead Džafić potpisao je Sporazum o realizaciji programa poticaja proljetne sjetve sa ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudinom Dedićem i ministrom poljoprivrede,...

Foto kritika: Slomljena rasvjeta i velike količine smeća u Ulici žrtava genocida u Srebrenici

Mnoge sijalice i stakla na uličnoj rasvjeti u Ulici žrtava genocida u Srebrenici polomljeni su a smeće je vidljivo na obje strane...