Povratnicima sa područja TK i RS-a dodijeljeno 260.200 KM grant sredstava

74 povratnika sa područja Tuzlanskog kantona i Republike Srpske, dobila su 260 hiljada i 200 KM za realizaciju njihovih projektnih ideja. Vlada TK ove godine izdvojila je veći iznos sredstava nego prošle godine. Broj korisnika ove godine ipak je manji nego prethodnih, iz razloga što po glavnim kriterijima i uslovima za raspodjelu javnih sredstava, osobe koje su dobile donaciju u prethodnim godinama nisu imale mogućnost ponovo aplicirati.

”Ovo su donacije namijenjene za opremu za poljoprivredu, pčelarstvo, obrtničke djelatnosti itd. I nastojali smo da damo sredstva svima onima kojima su zaista potrebna, jer imamo i povratnika koji su socijalno ugroženi, a imamo i onih koji su i zaposleni i koji imaju dobre prihode koje ostvaruju,”  rekla je Sandra Memić, ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Od 1,2 miliona naših građana 450.000 osoba do sada se vratilo u BiH, dok se oko 18.700 njih iz BiH još uvijek nalazi u statusu izbjeglice. Živjeti u lošim uslovima, čini se kako je postala svakodnevnica u BiH, posebno za povratnike. Međutim, realizacija sopstvenih projektnih ideja povratnika, već nekoliko godina zaredom zaživljava u Tuzli. Kako kažu drago im je da neko misli i na njih.

”I mi u RS-u kontamo i mislimo da ima neko ko misli na nas. Meni će to mnogo znači, za jedan motokultivator da se čovjek u poljoprivredi pomogne,” kazao je Miralem Mujić, povratnik iz Bratunca.”

Tako da ćemo ova sredstava iskoristiti da nabavimo taj rehidrator, a ja ću ta sredstva u Zadrugu unijeti kao svoju imovinu, tako da sam na ovaj način htio da pomognem i Zadruzi kojoj je potreban taj rehidrator,” kazao je Sulejmen Nahdet, povratnik općine Modriča.

Od 74 dodijeljene donacije, 19 ih se odnosi na nabavku različitih stočnih grla, 43 za nabavku poljoprivredne mehanizacije, četiri pčelarska kompleta i osam za izgradnju gospodarskih objekata.

(RTV Slon)

 

Najnovije

Dom zdravlja Kalesija: Poziv osobama koje su zainteresovane za vakcinaciju protiv Covid 19

JZU “Dom zdravlja” Kalesija uputio je saopštenje građanima općine Kalesija a povodom vakcinacije protiv Covid-a 19. Saopštenje prenosimo u cijelosti:

Kalesijski UNIS TOK raspisao konkurs za deset radnika

„UNIS-TOK“ d.o.o. – Tvornica odbojno vlačnih naprava i otkivaka Kalesija raspisuje KONKURS za prijem u radni odnos. Za obavljanje...

Poljoprivrednici ujedinjeni: Zaštititi domaću proizvodnju

U Vogošći je održan sastanak poljoprivrednika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, a razgovarano je o koracima na zaštiti domaće proizvodnje.

Ovo su novi ministri u Vladi TK?

„Razmatranje prijedloga i donošenje Odluke o potvrđivanju imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona“ jedina je tačka dnevnog reda hitne sjednice Skupštine TK koja će...

Zakonska dobna granica u BiH za pristanak na seks je 14 godina, stručnjaci traže strožije propise

Većina zemalja danas ima zakonski definisanu dobnu granicu pod kojom se maloljetna osoba zakonski smatra dovoljno zrelom da može dati pristanak na...