Naslovnica Tuzlanski Kanton Predložen pritvor za pet osoba uhapšenih u Živinicama

Predložen pritvor za pet osoba uhapšenih u Živinicama

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je Općinskom sudu Živinice stavio prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za pet osoba koje su lišene slobode u akciji koju je MUP TK, po nalogu ovog Tužilaštva, proveo  10. februara 2020. godine  na području Živinica.

Mjera pritvora je predložena za Amira Vrtagića (50) zvani „Kobra“  iz Živinica koji je osumnjičen da je kao organizator  grupe počinio krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlašćenja,  lihvarstvom, pranjem novca, davanjem dara ili drugog oblika koristi i nedozvoljenim držanjem oružja ili eksplozivnih materija.

Mjera pritvora je predložena i za Džafera Brčaninovića (55), Damira Šabanovića (44), Fahrudina Mujčinovića (53) i Ramu Šepića (64), svi iz Živinica. Oni su osumnjičeni  da su bili dio udruženja koje je organizirao Vrtagić i pomagali mu prilikom izvršenja krivičnog djela  zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Istraga je otvorena protiv još četiri osobe. Dvije osobe su osumnjičene za pomaganje Vrtagiću u činjenju krivičnog djela lihvarstvo, dok su dvije osobe osumnjičene za krivično djelo neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem,  tako što su bez dozvole nadležnog organa na privatnom zemljištu Vrtagića i na javnim površinama naplaćivali parking posjetiocima pijace u Ciljugama i tako sebi pribavili imovinsku korist. Ove osobe su puštene da se brane sa slobode.

Istraga se vodi i protiv dva policajca iz Policijske uprave Živinice zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi a vezano za uzimanje određenog iznosa novca, ali  i pristajanje na obećanje drugog dara od Vrtagića,  kako bi mu pribavili pogodnosti prilikom predaje zahtjeva za dobijanje dozvole za oružje. Nadležnom sudu je predloženo da se za ova dva policajca izreknu mjere zabrane obavljanja dužnosti policijskih službenika i zabrana sastajanja i kontaktiranja sa drugim osumnjičenim osobama.

Vrtagić je osumnjičen da je kao zaposlenik JP „Horizontala“ Živinice, odgovoran za poslove vezane za sedmičnu pijacu u Ciljugama,  u periodu od maja 2018. do januara 2020. godine, udružio grupu ljudi koji su po njegovom nalogu uzimali novac od zakupa prostora i parkinga od trgovaca na pijaci, te prijavljivali samo dio iznosa u poslovnim knjigama preduzeća, dok su veći dio novca, u iznosu od oko 16.000 KM,  predavali Vrtagiću a dio uzimali za sebe. Na taj način je oštećeno preduzeće Horizontala i gradski budžet.

Vrtagić,  i još dvije osobe koje su mu pomagale,  su osumnjičeni da su određenim  ljudima, iskorištavajući njihovo teško materijalno stanje,  posuđivali određene iznose novca i uzimali veće kamate na posuđene iznose. Također, Vrtagić je osumnjičen da je u cilju legalizacije novca stečenog činjenjem krivičnih djela ulagao u pokretnosti i nekretninu.

Istraga  u ovom predmetu je i dalje u  toku.

Morate pročitati

Ko će zasjesti u načelničku fotelju u Kalesiji, za sada poznata imena četiri kandidata

Iako još uvijek zvanično nije započela kampanja kada su u pitanju predstojeći Opći izbori zakazani za novembar ove godine, društvene mreže su...

Književnik Mehmed Đedović prvi iz Kalesije u PEN-u

Književniku Mehmedu Đedoviću, ovih dana je stigla čestitka za prijem u PEN BiH. Inače, P.E.N. Centar u Bosni i...

Kalesijac Ešef Džafić imenovan za izvršnog direktora u JP Autoceste FBiH

Federalna vlada je dala prethodne saglasnosti Nadzornom odboru JP Autoceste FBiH za razrješenje vršioca dužnosti člana Uprave društva zbog isteka mandata i...

BKC/Kalesija pamti: NEVER FORGET SREBRENICA 1995 – 2020

JU BKC “Alija Izetbegovic” Kalesija  planira povodom obilježavanja 25. godišnjice sjećanja na Genocid u Srebrenici da organizira cjelodnevnu manifestaciju pod nazivom “Kalesija...

U Kalesiji zabilježen prvi smrtni slučaj od COVID-19

Na području općine Kalesija zabilježen je prvi smrtni slučaj od COVID-19 saopćeno je iz JZU Dom zdravlja Kalesija. Njihovo...