Vrhovni sud FBiH proglasio krivim novog načelnika Čelića: Pretukao muškarca zbog kredita

Vrhovni sud Federacije BiH donio je presudu po kojoj je Admir Hrustanović, bivši ministar u Vladi TK i savjetnik kantonalnog premijera, a aktuelni načelnik Čelića, kriv jer je pretukao muškarca u incidentu koji se dogodio 2016. godine.

Kantonalni sud u Tuzli kao drugostepena pravosudna institucija 9. septembra prošle godine Hrustanovića je proglasio krivim te ga je osudio uslovno na 30 dana zatvora jer je, kako je navedeno u presudi, 18. septembra 2016. godine, ispred ugostiteljskog objekta Matrix u Čeliću, prišao Emiru Mešiću kojem je nakon verbalne preprike, nanio tjelesne povrede.

Na ovu presudu Hrustanović je uputio žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH, što mu je bilo omogućeno zakonom, međutim ova pravosudna institucija u svojoj presudu potvrdila je odluku Kantonalnog suda u Tuzli.

U obrazloženju presude Vrhovnog suda FBiH navedeno je da je žalba branitelja optuženog Hrustanovića odbijena kao neosnovana, čime je potvrđena presuda Kantonalnog suda u Tuzli kojom je osuđen uslovno na 30 dana zatvora, ali ona neće biti izvršena ukoliko u roku od godinu ne učini novo krivično djelo.

Kako je istaknuto u obrazloženju presude Vrhovnog suda FBiH, protiv presude Kantonalnog suda u Tuzli, branitelj optuženog uložio je žalbu zbog bitne povrede odredbi krivičnog postupka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, s prijedlogom da se pobijena presuda preinači tako da se optuženi oslobodi od optužbe ili da se ta presuda ukine i predmet vrati prvostepenom sudu na ponovno suđenje, odnosno odredi održavanje pretresa pred drugostepenim sudom.

Dalje piše da je federalni tužitelj u podnesku od 26. oktobra 2020. godine predložio da se žalba branitelja optuženog proglasi kao neosnovana. Na sjednici vijeća Vrhovnog suda FBiH donesena je presuda kojom je odbijena žalba Hrustanovićevog advokata.

U obrazloženju presude Kantonalnog suda u Tuzli kao razlozi napada su navedeni neriješeni odnosi između optuženog i oštećenog, a koji se odnose na sporni kredit. Naime, kako piše u presudi, Hrustanović je Mešiću prišao uz riječi da mu vrati novac koji je njegova supruga platila kao žirant na kredit povrijeđenog.

Nakon medijskih natpisa vezanih za presudu, na zahtjev većine zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona, Hrustanović je 14. oktobra prošle godine smijenjen s pozicije ministra rada, socijalne politike i povratka, međutim, nedugo nakon toga kantonalni premijer Denijal Tulumović imenovao ga je za svog savjetnika.

S druge strane, na minulim lokalnim izborima Hrustanović je izabran za načelnika općine Čelić.

(Klix.ba)

Najnovije

Od sutra, ugostiteljski objekti u TK smiju raditi samo do 20:00 sati

Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona danas je donio naredbu u kojoj stoji da se ograničava rad svih ugostiteljskih objekata najduže do...

Vakcinacija protiv koronavirusa uvjet za ovogodišnji Hadž

Vlasti Saudijske Arabije saopćile su da će vakcinacija protiv koronavirusa biti jedan od osnovnih uvjeta za ovogodišnje hodočašće hadža.

Nermin Kuralić od danas na funkciji direktora JZU Dom zdravlja Kalesija

Nermin Kuralić od danas je vršilac dužnosti direktora JZU Dom zdravlja Kalesija, saznaje Infoplus. On je na ovoj funkciji zamijenio dosadašnjeg direktora...

Kalesijski vatrogasci gasili požar u Zoljama

Prema Izvještajima općinskih i garadskih službi civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona, vatrogasne jedinice osim nekoliko tehničkih, imale su i 14 intervencija...

Potrošačke cijene u FBiH u januaru porasle za 0,3 posto

Potrošačke cijene u Federaciji BiH u januaru su u prosjeku porasle za 0,3 posto u odnosu na decembar prošle godine, podaci su...