U Kalesiji obilježen Svjetski dan poezije

U organizaciji kalesijske Gradske biblioteke, Osnovne škole „Kalesija“ i Mješovite srednje škole Kalesija, danas je obilježen 21. mart – Svjetski dan poezije. Književnici Ismet Suljić, Mehmed Đedović i Fajko Kadrić prvo su posjetili školske biblioteke u OŠ „Kalesija“ i MSŠ „Kalesija“, gdje su razgovarali sa učenicima ovih škola. Tom prilikom učenici su čitali i svoja poetska ostvarenja.

Centralni dio obilježavanja Svjetskog dana poezije bio je u prostorijama Gradske biblioteke. Na početku je magistrica bosanskog jezika i književnosti Emira Bošnjaković govorila općenio o Svjetskom danu poezije, a govorila je i stihove poznatih bh. pjesnika. Književnici Ismet Suljić, Mehmed Đedović i Fajko Kadrić govorili su svoje stihove i o svom književnom radu. Članovi novinarske sekcije su obavili intervju sa prisutnim književnicima. I Amna Imamović, učenica 8. razreda OŠ „Kalesija“, imala je svoj nastup, kao i Ajša Milkunić i Amra Čivić iz MSŠ Kalesija. Voditeljice programa bile su Amila Alikadić, iz OŠ „Kalesija“, i Amila Jusufović, učenica MSŠ Kalesija.

Alisa Fetić, bibliotekarka OŠ „Kalesija“, i Senabija Sulejmanović, bibliotekarka u MSŠ Kalesija, bile su prezadovoljne načinom na koji je obilježen Dan poezije.

– Primijetili smo i kod djece da su zadovoljna. Nedostaje nam više ovakvih zajedničkih druženja, kazale su Fetićka i Suljemanovićka.

Sa Fahrudinom Sinanovićem, direktorom JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, dogovorile su zajedničku saradnju i u narednom periodu školskih bbiblioteka sa Ggradskom bibliotekom, koja djeluje pri JU „Alija Izetbegović“ Kalesija.

Prepun lijepih utisaka bio je i Ismet Suljić, književnik iz Doboj Istoka.

– Zasita sam oduševljen i drago mi je da sam uživao u obilježavanjju Dana poezije sa ovim divnim učenicima. Zahvalnost pripada i nnjihovim nastavnicima i profesorima. Volio bih da u oktobru ove godine budete naši gosti na književnim susretima posvećenim našem pjesniku Kasimu Derakoviću, rekao je Ismet Suljić.

Komentari