Naslovnica Uncategorized Amerika ima najjaču vojsku: Pogledajte gdje se nalazi BiH?

Amerika ima najjaču vojsku: Pogledajte gdje se nalazi BiH?

Amerika je najjača vojna sila na svijetu, sa budžetom za armiju od čak 647 milijardi dolara, a slijede Rusija i Kina.

Mjerenje organizacije “Global Firepower” uključuje parametre kao što su vojni budžeti, broj vojnika, broj aviona, vojnih vozila itd.

Prema tom mjerenju, BiH je na 124. mjestu od 136 zemalja koliko je uključeno u istraživanje na 2018. godinu, piše BiznisInfo.

Pored imena BiH nalazi se crvena strelica okrenuta nadole, što znači da je pozicija BiH oslabila u odnosu na prethodno istraživanje, ali nije jasno za koliko pozicija.

Za BiH se navodi da ima 12.750 aktivnih vojnika te da nema rezervnog sastava, a da je 2 miliona ljudi podesno za vojnu službu.

Kako se navodi, BiH ima 20 letjelica, odnosno helikoptera, ali nijedan borbeni. Radi se uglavnom o transportnim letjelicama.

Također ima 149 tenkova, 100 oklopnih vozila, 15 komada samohodne artiljerije, 40 komada vučene artiljerije i 110 raketnih projektora.

BiH nema mornaricu, odnosno nijedan brod ili podmornicu, ili bilo kakvo vojno plovilo. Vojni budžet BiH iznosi 250 miliona dolara, prenosi Biznis Info.

Analizom su obuhvaćeni i neki generalni parametri, kao što su broj stanovnika, vanjski dug, broj luka i aerodroma, geografski položaj itd.

Svakako je zabrinjavajuće što je BiH ubjedljivo najslabije pozicionirana u regionu.

Tako je Hrvatska na 72. mjestu, a Srbija na 78. Albanija je 86. najjača armija svijeta, dok je Slovenija na 92. poziciji ove liste.

Makedonija je 118. a od BiH je jača i Crna Gora koja je na 121. poziciji iako ima tek nešto više od 640 hiljada stanovnika.

Listu svih zemalja po vojnoj snazi pogledajte O V D J E

Morate pročitati

Krizni štab Općine Kalesija traži uvođenje petnaestodnevnog karantina u TK

Načelnik općine Kalesija Sead Džafić koji je ujedno i komandant Kriznog štaba danas je nakon potvrde da je u TK zaaraženo devet...

HITNO: Kalesijci javite se u JZU Dom zdravlja Kalesija

Direktor JZU Dom zdravlja Kalesija Dr. Muhamed Osmanović je pozvao uposlenike Medicinskog instituta Bayer iz Tuzle, nekadašnjeg Centra za srce, sve građane...

FOTO: Rječica Bijeljevac zatrpana smećem

Profesor u JU Gimnazija "Ismet Mujezinović" Mersad Hasanović iz Miljanovaca poznat je kao veliki zaljubljenik u prirodu i ljepote naše općine.

Večeras počinje dezinfekcija naselja na području Kalesije

Prema zaključku Kriznog štaba općine Kalesija, pripadnici PVJ Kalesija uz saradnju sa radnicima KP “Komunalac” večeras će početi sa dezinfekcijom naselja...

Vlada TK donirala 4.000 KM za MSŠ Kalesija

Na današnjoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Odluku o izdvajanju novčanih sredstava u iznosu od 4.000 KM za MSŠ Kalesija na...