Naslovnica Uncategorized Savjet građanima: Otkažite put u Italiju!

Savjet građanima: Otkažite put u Italiju!

U BiH za manje od dva mjeseca ušlo je 13.900 drzavljana Kine, Italije, Juzne Koreje i Irana, podaci su Granične policije BiH. Iako tvrde da na ulazu u našu zemljui poduzijmaju sve potrebne mjere, strah od zaraze, nakon situacije u Italiji i u našoj zemlji se povećava. Nadležni stoga savjetuju građanima – vodite računa o higijeni, a ako namjeravate praznike provesti van zemlje ….otkažite put u Italiju!

Nakon sve većeg broja osoba zaraženih Korona virusom na sjeveru Italije, ova država pojačala je kontrolu, a nekoliko većih gradova uskoro bi se moglo nači u karantenu. S obzirom da je početak proljeća vrijeme u kojem bh. građani vole praznike koji nam predstoje kao što su 1. i 8. Mart provesti van zemlje, kontaktirali smo nekoliko turističkih agencija koje nude turističke aranžmane u Italiju. Većina njih kazala je da nisu otkazali svoje aranžmane za Italiju jer čekaju zvanično saopćenje Italijanske ambasade u BiH. S druge strane tuzlasnka Turistička agencija Transturist Tuzla već danas je odlučila otkazati sve aranžmane za Italiju.

„Mi smo se odlučili odmah jutros i već smo završili sa obavještavanjem naših klijenata koji su trebali da putuju 28. februara, da su putovanja otkazana, riječ je o putovanjima za Milano i jezero Komo i za Veneciju, Veronu i Sirmione, oba ta programa odnose se na sjeverni dio Italije koji je najviše i pogođen tako da nismo čekali zvanično saopćenje Italijana već smo odmah jutros krenuli sa otkazivanjem, odnosno da našim klijentima ponudimo neka druga putovanja iz naše ponude ili da im vratimo novac. Jer situacija je vanredna i mi ne želimo na sebe da preuzmemo rizik, to bi bilo avanturistički otići sada u takvu zonu koja će možda za par sati biti u karantinu“ , kazao je Edin Hasić, direktor Putničke turističke agencije Transturist Tuzla.

Iz Italijasnke ambasade u BiH potvrdili su nam da im se veliki broj turističkih agencija obratio za savjet, da li odgoditi aranžmane za Italiju, ali isto tako za savjet im se javlja i dosta putničkih agencija iz Italije, zainteresovane za stanje na granicama u BiH, tj. da li će putnici koji iz Italije dolaze u našu zemlju, najčešče u Međugorje imati problema prilikom ulaska u BiH.

A prema podacima Granične policije BiH u našu zemlju je od 1.januara do 23. Februara ušlo 5966 osoba državljana Italije, 1748 osoba državljana Južne Koreje, 6120 osoba iz Kine i 76 osoba iz Irana“ , kazala je Franka Vican, stručni saradnik za odnose s javnošću Granične policije BiH.

Na području Federacije BiH dosad nije registriran nijedan sumnjiv ili pozitivan slučaj bolesti izazvane novim koronavirusom. U februaru je, na području FBiH 26 osoba koje su doputovale iz Kine, stavljeno pod zdravstveni nadzor. Obzirom da je za pojedine istekao inkubacijski period, trenutno je deset osoba pod zdravstvenim nadzorom – navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva zdravstva.

„ Pozivamo sve bh. i strane državljane koji imaju stalni ili privremeni boravak u FBiH, a unazad sedam dana vratili su se u BiH iz Italije, Južne Koreje i Irana da se telefonom, bez obzira da li imaju simptome bolesti ili ne, jave svom nadležnom kantonalnom zavodu za javno zdravstvo radi savjetovanja o daljnjem postupanju, te da ostanu u kućnoj samoizolaciji. U slučaju pojave simptoma respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, otežano disanje) trebaju telefonom odmah obavijestiti kantonalni zavod za javno zdravstvo ili hitnu pomoć. Krizni štab FMZ, u cilju sigurnosti učenika i nastavnika, preporučuje otkazivanje ekskurzija i organiziranih školskih putovanja u Italiju. Svim građanima se preporučuje izbjegavanje putovanja u Kinu, Italiju, Južnu Koreju i Iran“.

Morate pročitati

Obilježena godišnjica smrti vojnika UNPROFOR-a u Jajićima

Općinski načelnik Sead Džafić, sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović, šef u Službi za budžet i privredu Abdulah Gutić, šef Službe za komunalne...

Krizni štab Općine Kalesija traži uvođenje petnaestodnevnog karantina u TK

Načelnik općine Kalesija Sead Džafić koji je ujedno i komandant Kriznog štaba danas je nakon potvrde da je u TK zaaraženo devet...

HITNO: Kalesijci javite se u JZU Dom zdravlja Kalesija

Direktor JZU Dom zdravlja Kalesija Dr. Muhamed Osmanović je pozvao uposlenike Medicinskog instituta Bayer iz Tuzle, nekadašnjeg Centra za srce, sve građane...

FOTO: Rječica Bijeljevac zatrpana smećem

Profesor u JU Gimnazija "Ismet Mujezinović" Mersad Hasanović iz Miljanovaca poznat je kao veliki zaljubljenik u prirodu i ljepote naše općine.

Večeras počinje dezinfekcija naselja na području Kalesije

Prema zaključku Kriznog štaba općine Kalesija, pripadnici PVJ Kalesija uz saradnju sa radnicima KP “Komunalac” večeras će početi sa dezinfekcijom naselja...