Naslovnica Uncategorized Živinice, Gračanica, Srebrenik i Gradačac postaju gradovi?

Živinice, Gračanica, Srebrenik i Gradačac postaju gradovi?

Općine Živinice, Gračanica, Srebrenik i Gradačac, uskoro bi trebale dobiti status grada. Prema Zakonu o principima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine grad može biti osnovan udruživanjem dvije ili više općina, zatim ukoliko općina ima najmanje 30 hiljada stanovnika a u čijem urbanom području živi najmanje 10 hiljada. Gradom je moguće proglasiti i općinu od posebnog historijskog i kulturnog značaja. Prema ovakvim odredbama, četiri lokalne zajednice Tuzlanskog kantona, ispunjavaju uslove da postanu gradovi.

Srebrenik je jedna od lokalnih zajednica koja će, ukoliko Federalni parlament da zeleno svjetlo dobiti status grada. Postavlja se pitanje šta ovaj status donosi lokalnim zajednicama i samim građanima?

”Sam status grada nadamo se da će Srebreniku donijeti bolji položaj pri ostvarivanju kontakata i saradnje sa drugim gradovima širom Evropske unije”, navodi Adnan Bjelić, savjetnik načelnika za privredni razvoj Općine Srebrenik.

Upravo je to slučaj sa Tuzlom. Prije četiri godine ova lokalna zajednica dobila je status grada i od tada je uvrštena na listu gradova u Evropi, što je doprinijelo da bude prepoznata među evropskim gradovima i državama. Prema riječima gradonačelnika Tuzle, do tada je grad na zrnu soli bio skoro nevidljiv, iako je dugo godina napredniji od velikog broja gradova u Evropi.

”U pitanju je zvanje koje stvara priliku i podiže ugled zemlje. Ja sam pristalica da ko god ima više od 35 hiljada stanovnika jer tako piše u Zakonu, podnese zakon da ga se proglasi gradom. Pristalica sam i ako ima manje od 35 hiljada stanovnika a važan je za kulturno-historijsko naslijeđe BiH, pogotovo kad je važan za korijene suverenosti kao recimo Srebrenik. Dakle, mnogo se dobije, jer se dobije zvanje”, kaže Imamović.

Status grada donosi i dodatna finansijska sredstva, koja lokalne zajednice mogu ”povlačiti” iz međunarodnih fondova. Toga su svjesni u Živinicama i Srebreniku, gdje se nadaju da će novi status, biti vjetar u leđa još bržem razvoju.

”Živinice su kompatibilne određenim gradovima u Evropi koji broje ovaj isti broj stanovnika, a općina, svrstava vas u jedan mali broj stanovnika i onda u onoj formalnoj selekciji općine se rijetko kad nađu na listi gdje mogu koristiti nepovratna sredstva Evropske unije”, ističe Samir Kamenjaković, načelnik Općine Živinice.

Savjetnik načelnika za privredni razvoj Općine Srebrenik naglašava da će kad budu imali status grada vjerovatno uspijevati pronaći i bolje i adekvatnije i jače partnere širom EU s kojima će zajedno nastupati pri apliciranju na razne fondove.

”Mi bi kroz ove fondove, kroz ove projekte, daleko veći priliv novca imali, kada postanemo grad”, dodaje još načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.

Iza ovih općina mnogo je urađenog administrativnog posla u posljednje dvije godine, a radi se o skraćenom postupku, što nije bio slučaj sa Tuzlom, jer je na ovaj status čekala godinama. Ukoliko četiri općine dobiju novi status, slijedi usklađivanje svih potrebnih akata u roku od dva mjeseca.

”Međutim, do sad se niko nije bavio koliko će to koštati. Naravno i sve naše javne ustanove i javna preduzeća morat će ići na usklađivanje svojih akata. Mislim da će biti puno veći benefiti u nekom narednom periodu od ovih sredstava koja će trebati utrošiti na ovaj administrativni dio”, kaže Bjelić.

O prijedlozima zakona o gradovima Živinice, Gračanica, Srebrenik, Gradačac, Visoko, Ljubuški i Posušje u četvrtak će se izjasniti poslanici u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta. Ukoliko prijedlozi dobiju zeleno svjetlo, iste će razmatrati delegati Doma naroda na nekoj od narednih sjednica.

(RTV Slon)

Morate pročitati

Dnevnički zapisi u doba korone: A mislili su da sam pozitivan, Fahrudin Sinanović

Utorak, 17. mart 2020. Raduckao sam nešto u voćnjaku. Pomalo, laganini. Ne volim ja srkleta u poslu, za razliku...

Imam iz Memića imao saobraćajnu nesreću

Elvir Malić imam Stare džamije u Memićima danas je na teritoriji Sarajeva imao saobraćajnu nesreću u kojoj na sreću nije bilo povrijeđenih...

Dr.Mirsad Selimović: Pojedine kolege svojim postupcima rasijavaju zarazu

Na području Tuzlanskog kantona 23 osobe zaražene su koronavirusom. Većina njih je vezana za klaster "Bolnica za srce", gdje je prisustvo ovog...

Obilježena godišnjica smrti vojnika UNPROFOR-a u Jajićima

Općinski načelnik Sead Džafić, sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović, šef u Službi za budžet i privredu Abdulah Gutić, šef Službe za komunalne...

Krizni štab Općine Kalesija traži uvođenje petnaestodnevnog karantina u TK

Načelnik općine Kalesija Sead Džafić koji je ujedno i komandant Kriznog štaba danas je nakon potvrde da je u TK zaaraženo devet...