Vildana Selimbegović: Svi u A SDA

Nedavno su lideri SDP-a BiH, Naše stranke i Demokratske fronte Nermin Nikšić, Peđa Kojović i Željko Komšić okupili tridesetak viđenijih domaćih intelektualaca kako bi – barem su im tako rekli – razmijenili mišljenja o nastupu ljevice na ovogodišnjim općim izborima. Na stranu sad što prisutni svjedoče kako su svaka ideja, prijedlog pa čak i pitanje nailazili na odbijanje, na stranu čak i opći dojam o potpunoj međusobnoj raštimanosti partija takozvanog lijevog bloka, jedan će detalj s tog okupljanja nesumnjivo ostati upamćen kao vrlo tačna projekcija budućnosti. Navodno je, naime, Dino Mustafić – iziritiran objašnjenjima kako je zajednički izlazak na izbore sa odvojenim listama vantako promišljena strategija – upitao: Kad je to tako dobro, što SDA nema četiri liste, već jednu? U međuvremenu se ispostavilo da se recept razjedinjene ljevice SDA također smiješi, pa uopće nije pogrešno reći da bi se najveća partija bošnjačkog bloka mogla u oktobru pojaviti upravo sa četiri liste.

Dvije su već iskristalizirane – Nezavisni blok i Nezavisna bosanskohercegovačka lista, čije okosnice čine nekadašnji državni parlamentarci SDA, odnosno nekadašnji općinski načelnici ove stranke. Priča i o jednima i o drugima je poznata i ma kako se SDA trudila ignorirati postojanje i utjecaj svojih nekadašnjih kadrova – od Salke Sokolovića, Sadika Ahmetovića i Senada Šepića do Fuada Kasumovića, Amre Babić ili Ibrahima Hadžibajrića, istina je da su se svi oni zajedno ili svako pojedinačno, posve svejedno, sa nekadašnjom partijom razišli na posve principijelnoj ravni, tražeći od SDA da pospremi svoje redove upravo onako kako je uoči prošlog vikenda stranka i najavila. Pojednostavljeno – da se obračuna sa kriminalom i korupcijom u vlastitim redovima. Da li su svi pobrojani i svi oni koji su u međuvremenu SDA dresove okačili o klin da bi stali rame uz rame s nekadašnjim partijskim kolegama bili naivni ili ober vidoviti, u ovom času je nepotrebno analizirati, sve će nam se samo kazati u oktobru.

Istina je ipak da je i Predsjedništvo SDA došlo tobe – neki tvrde čak ucjenom samog partijskog lidera Bakira Izetbegovića – i krenulo u akciju od prvog SDA lokalnog šerifa, Mirsada Kukića. Doktor Kuko, kako mu tepaju stranački aktivisti, umjesto poslušnosti demonstrirao je vlastitu moć pa je SDA ekspresno ostala bez vlastite vlade, a da priča o Banovićima ni blizu nije završena posvjedočili su rudari na mjesnom trgu, okupljeni da se solidarišu sa svojim vođom. Valja pošteno priznati: svi aduti su na strani Predsjedništva SDA, čak je stranka bila blaga kada je opisivala pogubnost Kukićevog djelovanja. Nije nikakva tajna, Doktor Kuko je poodavno – pred ovakvim pravosuđem BiH – zaradio presudu za zloupotrebu položaja, Doktor Kuko je i sada dio odnedavno razdvojenog sudskog procesa kao optuženik za posredovanje, primanje nagrade ili drugog oblika koristi, te trgovinu utjecajem i s te strane Predsjedništvo SDA je povuklo dugo očekivani potez.

Problem je u onom dugo očekivani, ali i još jednoj bizarnosti: optužnicu s Doktorom Kukom izvorno dijeli još jedan potpredsjednik SDA Asim Sarajlić, koji ne samo da nije smijenjen – uostalom i Doktor Kuko je još uvijek potpredsjednik SDA – nego je direktno odgovoran za nastajanje treće SDA liste, one na kojoj će biti Elmedin Dino Konaković, još uvijek aktuelni premijer Sarajevskog kantona. Prvooptuženi u procesu je Amir Zukić, hiljadugodišnji gensek stranke, koga je Predsjedništvo SDA zamijenilo, ali ne u punom kapacitetu, predsjednikom Glavnog odbora Halidom Genjcom?! Da ne podsjećam kako se SDA nikada nije obračunala sa agresorom na zamjenika predsjednika svoje stranke, državnog ministra civilnih poslova Adila Osmanovića koji je fizički napadnut u Srebrenici, od strane tamošnjeg lokalnog kabadahije čiji je nalogodavac – po istrazi provedenoj od strane same partije – Hamdija Fejzić, nešto kao Kukić samo u Srebrenici. S tim da postoji razlika između Kukića i Fejzića, Kukić nema svog savjetnika u Izetbegovićevom kabinetu, a Fejzić ima, eksperta za obmane o reviziji presude u Haagu Dževada Mahmutovića. Zato su obojica nedavno nagrađena za sve grijehe članstvom u Upravnom odboru Memorijalnog centra u Potočarima. Paradoksalno, ali istinito: sve su ovo argumenti na strani Doktora Kuke u čije ime čitava plejada SDA-ovih kadrova u Tuzlanskom kantonu sumnja da se neko privatno namjerio na njihovog vođu čiju je izgradnju lokalnog kulta SDA godinama s blagonaklonošću promatrala. Otuda je i logično očekivati i četvrtu SDA kukolistu.

Vratimo se Sarajevu: Kantonalni odbor SDA se početkom prošle sedmice odrekao svog premijera Dine Konakovića. Njegovo objašnjenje za ostavku na stranačke funkcije, dato nešto ranije, u bobu je identično objašnjenjima na kojima su nastali Nezavisni blok, Nezavisna bosanskohercegovačka lista i objašnjenju Predsjedništva SDA o smjeni potpredsjednika stranke Kukića s mjesta predsjednika KO Tuzla. Prevedeno s diplomatskog jezika – obračun s kriminalom i korupcijom u vlastitim redovima. Konaković je ubrzo potom sam napustio SDA, suočivši se sa nezainteresiranošću stranke da se provjetri. A možda i poučen ranijim iskustvima svojih kolega koji su listom pometeni čim su progovorili o potrebi provjetravanja partije. Šta se onda dogodilo već poozbiljno konkurira za vic godine – potpredsjednik Sarajlić iščitao je listu nepodobnih partijskih drugova kojima je podijelio ispisnice i među njih, negdje u sredinu, ugurao Kemala Ademovića, jednog od nesumnjivo najodanijih kadrova nekadašnjeg prvog stranačkog predsjednika i utemeljitelja SDA Alije Izetbegovića. Ademović je heroj odbrane Sarajeva, a za hater Izetbegovića oca stoički je i šutke podnio vjerovatno više napada nego što i jedan od novokomponovanih stranačkih jurišnika aktualnog lidera SDA može i zamisliti. Što nije spriječilo novi partijski naraštaj da se pohvali njegovim protjerivanjem zarad partijske discipline i različite principijelnosti za svaki pojedinačni slučaj.

Što se svugdje, a naročito u politici, zove nedosljednošću i skupo plaća. Ove mandatne sezone SDA izrazito pati od te boljke i to u tolikoj mjeri da je već sad svejedno hoće li ova sarajevska i Konakovićeva lista biti samostalna ili će završiti pod okriljem A SDA kako se sve češće špekulira. Pravo je pitanje kojoj će se od svih ponuđenih SDA prikloniti birači. Analitičari pak već zbijaju šale i povlače paralele sa razjedinjenom ljevicom, propitujući da nije možda u toj slavnoj ekipi savjetnika Bakira Izetbegovića i dr. Zlatko Lagumdžija, s obzirom na hiperinflaciju novih partija iz etablirane stranke. Teoretičari zavjera još su direktniji pa nude i opciju da je lagumdžizacija SDA jedan od projekata koji bi omogućio veliki povratak doktora za tendere i političkog oca različitih grabljivica. U ovom času to možda i nije tako važno, bitnijim se doima tužna istina da je od pozicije u ovom mandatu – a to je kod Bošnjaka uvjerljivo SDA – lošija samo opozicija. Zato će izbori biti neizvjesni, ali još neizvjesniji period nastupa nakon oktobra, kada se bude formirala vlast i mjerili koalicioni kapaciteti.

(Oslobođenje)

Komentari