Vlasnik firme UNIS TOK Sead Džafić, napunio Budžet TK sa 517.055 KM

Aktuelni načelnik Kalesije i vlasnik kompanije UNIS TOK Kalesija Sead Džafić ovih dana je „napunio“ Budžet Tuzlanskog kantona na ime poreza na dobit sa 517.055 KM. Dio ovog novca svakako će završiti i u Budžetu naše općine, na kojoj je firma i prijavljena.

Riječ je o porezu na dobit u 2016.godini, a ova firma je bila u plusu oko 5.2 miliona KM. Prema našim saznanjima uplata poreza za ovu godinu će biti u još većem iznosu, s obzirom da se isti prema Zakonu uplaćuje mjesečno, odnosno kao akontacija.

Inače, Sead Džafić vlasnik kompanije koji obnaša i funkciju općinskog načelnika u 2014. godini proglašen je za najmenadžera decenije.

Proizvodni asortiman ove tvornice čine otkivci za autoindustriju, proizvodi za šinska vozila i takozvani ostali proizvodi. Proizvodnja raznih vrsta oktivaka  težine od 0,5 do devet kilograma predstavlja osnovni proizvodni program sa namjenom za klizne, zglobne i kotrljajuće ležajeve, čaure različitih gravura, glavčina za različite namjene, prirubnica i drugih diskastih oblika.

Otkivci unutrašnjeg i vanjskog prstena ležaja za valjkaste i kugličaste ležaje visine su 125 milimetara i prečnika do 300 milimetara, a trenutni kovački kapaciteti su 3,2 miliona komada odnosno 7000 tona prerade čelika.

Svi proizvodni procesi strogo se kontrolišu po posebnim procedurama, usklađenim sa zahtjevima kupaca, kojima se pružaju maksimalne garancije kvaliteta proizvoda i kompletan logistički servis, što podrazumijeva i isporuku na željenu adresu.

Specifičnost kovačke proizvodnje, a time i konkurentska prednost predstavlja tehnološki postupak kovanjem sa valjanjem, što odgovara zahtjevima za ležajne prstenove, koji se primjenjuju u najsloženijim mašinskim sklopovima. „UNIS TOK“ se profilirao kao proizvođač čija su specijalnost srednjevolumenski prstenovi, koji se ugrađuju u ležajeve za najveća vozila marki Mercedes, Volvo, Dajmler-Krajsler, Daf, Man i drugi.

Osim proizvodnje za automobilsku industriju proizvodimo i čauraste odbojnike, vučne uređaje i prstenaste opruge  klase „A“ i „B“ za putničke i teretne vagone, lokomotive i cisterne.

Grupu takozvanih ostalih proizvoda čine otkivci glavčina za različite namjene, prirubnice, usadnici za plinske boce, diskovi, čaure različitih gravura i zupčanici.

U pogonu strugarske obrade, na CNC strugovima vršimo obradu osovinica, usadnica za plinske boce i diskova, što čini dio strateškog planiranja razvoja „UNIS TOK“-a i zahtjeva tržišta za strugarskom obradom.

Ovo sve govori o uspješnosti Seada Džafića kao privrednika, a iza sebe ima i rezultate kada je u pitanju upravljanje Općinom Kalesija. Do sada svojim znanjem i sposobnostima preko raznih projekata povećao je Budžet Općine Kalesija samo u ovoj godini za preko 360.000 KM koje će biti usmjerene u kapitalne projekte uređenja infrastrukture za dobro svih.

Komentari