Zerina Suljić: Velike su predrasude o ženama u sportu

Da je Bosna i Hercegovina neiscrpna baza talentiranih i uspješnih sportista, primjer je i Zerina Suljić. Za Zerinu, koja nosi kapitensku traku u superligašu FBiH, Odbojkaškom klubu Gradina – Herceg iz Srebrenika, mnogi kažu da je djevojka koja ruši sve predrasude. Osim što je uspješna odbojkašica, Zerina je postala ljekar završivši Medicinski fakultet u Tuzli.

Zerina važi i za jednu od najljepših sportistkinja naše zemlje. Najiskusnija igračica tima iz Srebrenika zadovoljna je učinkom u ovom klubu, koji nastupa u dosta podmlađenom sastavu.

Krajnji rezultat

– Cilj nam je proći u razigravanje za Premijer ligu BiH. Za sada sam prezadovoljna svojim učinkom s obzirom na to da je na meni najveća odgovornost i da od mene, kao najiskusnije igračice, dosta zavisi krajnji rezultat – ističe Suljić.

S druge strane, nastavila je porodičnu tradiciju, jer su joj i roditelji ljekari.

– Od malih nogu sam, slušajući njihova iskustva, zavoljela medicinu i odlučila pratiti svoje uzore.

To me je najviše motiviralo da ne odustanem od svojih snova. Moram istaknuti da sam, uz veliki trud i napor, završila fakultet u roku s odličnim ocjenama. Iako mnogi misle da ovaj fakultet zahtijeva samo učenje i monotoniju, ja sam primjer da sport i medicina idu skupa – ponosno kaže Zerina, kojoj je sada cilj da postane specijalista interne medicine.

Smatra da je ženski sport u BiH zapostavljen i da su privilegije i zadovoljstvo uvijek imali muškarci.

Dosljedna primjena

– Ideja svake žene sportistkinje još je u suprotnosti i sa starim vjerovanjem da te aktivnosti “nisu kompatibilne s ulogom žene”. Velike su predrasude o muško-ženskim razlikama s obzirom na spol i njihovu sposobnost bavljenja sportom. Postoji diskriminacija u mnogo čemu, ali treba kontinuirano raditi na afirmaciji ženskog sporta i na dosljednoj primjeni svih pozitivnih zakona o ravnopravnosti žena u sportu i žena uopće – smatra odbojkašica kluba iz Srebrenika.

Uspjeh me nije promijenio

– Uspjeh me nije promijenio ni u jednom smislu, jer sam uvijek dosljedna sebi i svojim ciljevima. Smatram da je najveći uspjeh u životu postati dobar čovjek tako da sam uvijek težila ka tome. Kod muškaraca me najviše privlači karakter, a pokušavam da svoju privatnost držim za sebe.

Porodica mi je na prvom mjestu, a smatram da život ne treba planirati, treba ga, prije svega, živjeti, jer smatram da samo tako možemo imati kvalitetan i lijep život – ističe naša sagovornica, koju se najviše odmara boraveći u prirodi i igrajući se s kućnim ljubimcima.

Ljubav prema nutricionizmu

Osim što je uspješna odbojkašica, Zerina gaji i ljubav prema nutricionizmu.

– Volim nutricionizam, fitnes i zdrav način života. Prvi i ključni faktor u zdravoj prehrani je odlučnost. Zdravu prehranu primjenjujemo prvenstveno zbog zdravlja. U zdravoj prehrani je vrlo bitno da nikad nismo gladni – poručuje odbojkašica iz Srebrenika.

(Dnevni Avaz)

Komentari