7.628 žrtava u BiH još nije našlo smiraj

Bosni i Hercegovini se u ovom momentu, prema verifikovanim prijavama, traga za 7.628 nestalih osoba, potvrđeno je jučeiz Instituta za nestala lica BiH.

“Broj nestalih je porastao u odnosu na prošlu godinu s obzirom na to da je još u toku proces verifikacije, odnosno provjere svih prijava nestalih osoba koje su zaprimljene u Institutu, a proces verifikacije ne prati proces identifikacije”, pojasnili su iz Instituta.

Prema dostupnim informacijama, više od 20 odsto nestalih žrtava proteklog rata još nije našlo smiraj. U Prijedlogu programa rada Instituta za iduću godinu priznaje se da značajan broj žrtava još nije pronađen, kao i da pred Institutom i dalje stoji veliki posao.

Požalio se Institut da postoje i rizici sa kojima su se susretali u svom dosadašnjem radu, pa i tokom ove godine, kao što su nedostatak relevantnih informacija o lokacijama masovnih i pojedinačnih grobnica.

“Za značajan broj ekshumiranih tijela u mrtvačnicama i spomen-kosturnicama postoje izolovani DNK profili koji nemaju podudaranje sa DNK krvnih uzoraka srodnika nestalih osoba, što ukazuje na to da značajan broj žrtava ili nema bliske srodnike, ili, ako ih ima, oni nisu dali uzorke krvi, ili su u pitanju greške u klasičnim identifikacijama, ili se radi o osobama koje nemaju status nestalih”, ističe se u ovom dokumentu.

Osim toga, kako napominju, neadekvatni su i prostori za smještaj i čuvanje ekshumiranih tijela ili skeletnih ostataka, smještenih u 12 mrtvačnica i spomen-kosturnica u BiH, koji nisu uređeni na jedinstven način. Izračunali su u Institutu i koliko im novca treba za rad u idućoj godini, s tim što su napomenuli da nije isključeno da će tražiti još.

“Na osnovu zahtjeva za dodjelu sredstava iz budžeta za 2022. godinu, za rad Instituta neophodno je u budžetu institucija BiH obezbijediti 3.002.000 KM. Taj iznos sredstava se može smatrati minimumom za nesmetan rad Instituta. Ukoliko se ukaže potreba, Institut će se obratiti Savjetu ministara BiH za dodatna sredstva”, naveli su iz Instituta za nestala lica BiH.

Iz Instituta su nam potvrdili da su od početka ove godine do kraja septembra ekshumirani posmrtni ostaci 70 žrtava, dok je identifikovana 71 žrtva proteklog rata.

“Najveći problem Institutu za nestale osobe BiH predstavlja nedostatak tačnih informacija o mogućim lokacijama grobnica žrtava za kojima se još traga. Svjedoci počinjenih zločina su odabrali da ćute, a mnogi od njih i odlaze sa ovog svijeta. Upravo zbog toga proces potrage za nestalim osobama ušao je u najtežu fazu. Preostali su najteži slučajevi ratnih zločina za rješavanje”, ističu iz Instituta.

(Nezavisne novine)

Najnovije

U Kalesiji otvorena novoizgrađena autobuska stanica i benzinska pumpa firme Junuzović kopex

Presijecanjem vrpce općinski načelnik Sead Džafić i Selvedina Junuzović direktorica kompanije Junuzović kopex danas su u upotrebu pustili novoizgrađenu autobusku stanicu i...

Dr. Ibrahim Gledo upozorava: Gripa je sada opasnija nego ranije, posebno za stariju populaciju

Ove godine se može očekivati da se gripa, upravo zbog njene pauze, pojavi prema novom obrascu i uz mogućnost da vakcine slabije...

UNIS TOK Kalesija traži 35 radnika

KONKURS ZA PRIJEM U RADNI ODNOS Mi smo moderno privatno društvo s vizijom bolje i sretnije budućnosti koje se...

VIDEO: Milisav Garić fizički “nasrnuo” na sveštenika Marka Danojlovića

Milisav Garić, povratnik u kalesijskom naselje Jelovo Brdo, prijavljen u PU Zvornik zbog kako nam je rečeno fizičkog nasrtaja na nekadašnjeg sveštenika...

Od ponedjeljka slobodan ulaz u Austriju putnicima iz cijelog svijeta s booster dozom

Od ponedjeljka 24. januara u Austriju će moći ući sve osobe iz svih zemalja svijeta, uključujući i one iz država s visokim...