Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Alergičari oprez: Počinje cvjetanje ambrozije

Kihanje, svrbež očiju i otežano disanje samo su neki od neugodnih simptoma s kojima se bore alergičari. Zrna peluda ambrozije lijepe se za sluznicu gornjih disajnih puteva te dovode do alergijske reakcije kod osjetljivih osoba, umanjuju kvalitetu života i remete san. Alergičarima se preporučuje da u razdoblju cvjetanja ambrozije što više borave u zatvorenom prostoru, češće peru ruke i kosu te održavaju higijenu disajnih puteva izotoničnim otopinama.

Ljekari pozivaju alergičare na oprez zbog sezone cvjetanja ambrozije, jednogodišnje korovske biljke čiji je pelud jedan od najznačajnijih alergena u zraku.

Ako se pored respiratornih tegoba, primijete i teži simptomi kao što su problemi s probavom praćeni povraćanjem i dijarejom, preporuka je da se osoba javi svom porodičnom ljekaru. Cvjetanje ambrozije počinje sredinom i koncem avgusta te traje do sredine septembra, a njezin pelud izaziva alergijske reakcije kod 10 posto ljudi. Pelud ambrozije poseban problem predstavlja stanovnicima većih urbanih sredina i gradova, prije svega zbog uopćeno zagađenijeg zraka koji dodatno poguduje pogoršanju alergijskih simptoma koji se odražavaju za gornje respiratorne puteve.

Posljednjih godina u gradskoj zoni Tuzle sve manje je problema sa ambrozijom i njenim cvjetanjem, prije svega zahvaljujući kontinuiranim aktivnostima JKP „Komunalac“ Tuzla. Naime, uposlenici JKP „Komunalaca“ Tuzla više puta tokom godine mehanički čiste zelene površine što je jedina preventivna mjera za uništavanje ove visoko alergene korovske biljke i glavni razlog zašto ambrozije nema u uređenim gradskim zelenim površinama.

No, u rubnim dijelovima grada, na nekultivisanim i neodržavanim površinama ambrozije itekako ima. Pored komunalnih preduzeća, i vlasnici privatnih posjeda dužni su uklanjati ambroziju što je regulisano i odlukama Federalne vlade o mjerama za sprječavanje i uništavanje ambrozije. Obaveza uklanjanja ambrozije odnosi se i na posjede koji su nenaseljeni, kao i na parkovska područja grada, odnosno zelene površine između stambenih blokova i naselja.

Ambrozija je jednogodišnja zeljasta biljka koja naraste od 1 do 1,5 metar visine. Korijen joj je vretenast. Stablo joj je uspravno, razgranato i gusto prekriveno sitnim dlačicama. Cvijet je sitan blijedo žute boje. U narodu se naziva i partizanka ili limundžik. Ambrozija dolazi iz Sjeverne Amerike. U Europu je uvezena kontaminiranim pošiljkama sjemena, oko 1860. godine. Zbog svoje izuzetno velike reprodukcijske moći, ali i dobre sposobnosti prilagođavanja novim uslovima okoline, vrlo se brzo širi na poljoprivrednim i nepoljoprivrednim zemljištima. Često raste na neobrađenim zemljištima.

Polen ove korovske biljke jedan je od najjačih poznatih alergena i vrlo je agresivan za disajni sistem jer napada skoro sve sluznice. Kod osjetljivih i alergičnih osoba uzrokuje alergijsku rekaciju klasičnih simptoma, prije svega crvenilo očiju, suzenje, začepljenje nosa, kihanje, kašalj, otežano disanje, astmu, a nisu rijetki slučajevi i promjena na koži. Kako bi simptomi bilo što lakši i podnošljiviji ljekari savjetuju izbjegavanja boravka na otvorenom kada je u zraku najveća koncentracija polena, češće provjetravanje prostorija u situacijama kada je polen u smjenjenoj koncentraciji u zraku, obavezno tuširanje i promjenu odjeće u kojoj se boravi vani kako bi se uklonile čestice polena, te izbjegavanje kretanja na područjima gdje postoji opasnost da bi moglo biti ambrozije.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Popularno

Oglašavanje
Oglašavanje

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...