KONTAKT
Početna BiH-Svijet Apel za proglašenje stanja elementarne nepogode u oblasti poljoprivrede

Apel za proglašenje stanja elementarne nepogode u oblasti poljoprivrede

od apjanic

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika tokom cijele ove godine, a posebno visokih temperatura posljednjih mjeseci, što je za posljedicu imalo sušu i ogromnu štetu, te globalnog umanjenja prinosa u poljoprivredi i proizvodnji, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u Zeničko-dobojskom kantonu Sedin Biogradlija uputio je apel nadležnima u Vladi Federacije BiH da bez odlaganja proglase stanje elementarne nepogode u oblasti poljoprivredne proizvodnje.

– Stanje u poljoprivredi je naročito teško i vrlo nepovoljne klimatske promjene nanose ogromnu štetu poljoprivredi. Teške poplave uništile su značajne poljoprivredne površine, ljudi su usljed klizišta ostajali bez domova, stoke, svojih nasada, i konačno ova godina je dotukla poljoprivredu sa aprilskim snijegom, dok će sada suša uništiti i preostali urod kod poljoprivrednika, uvećati troškove proizvodnje i uništiti ono malo što je ostalo od naše poljoprivrede – kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK Sedin Biogradlija.

Razlog za hitnu reakciju su i teški poremećaji cijena na tržištu posebno jagodičastog voća, primjetna poskupljenja repromaterijala, kao i uvođenje novih nameta od susjedne Republike Hrvatske, dodaje.

– Stanje na terenu je vrlo teško širom Federacije, od Tuzle, Željeznog Polja, Olova, Zavidovića do Bihaća i Mostara. Svugdje je isto neizdrživo, a poznato je da najmanje dva kantona moraju proglasiti stanje elementarne nepogode da bi ona bila proglašena i u Federaciji za što svakako postoje ispunjeni uslovi – ističe Biogradlija.

(FENA)

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.