Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

BiH među evropskim državama u kojima se najmanje troši na kupovinu knjiga

Bosna i Hercegovina je među evropskim državama čiji stanovnici najmanje troše na kupovinu knjiga. To je slučaj i u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Rumuniji, Grčkoj i Kipru.

UNESCO je 1995. godine proglasio Svjetski dan knjige koji se obilježava svakog 23. aprila, ali se u pojedinim državama obilježava svakog 2. marta, kao što je to slučaj u Velikoj Britaniji i Irskoj.

Ovaj dan je na godišnjicu smrti svjetski značajnih književnika Williama Shakespearea, Miguela Cervantesa i Inca Garcilasa de la Vege. Prvenstveno je cilj je da se obilježavanjem ovog dana djeca podstaknu na čitanje.

Da bi se ostvario taj cilj, u Velikoj Britaniji se povodom Svjetskog dana knjige prodaju knjige za jednu funtu (2,20 KM). Tako je 2020. u ovoj državi prodato više od milion knjiga koje su koštale po jednu funtu.

Smatra se da je cjenovna pristupačnost knjiga ključna za povećanje njihove prodaje. Čitanje iz zadovoljstva u Velikoj Britaniji i i Irskoj je na najnižoj razini od 2005. Manje od polovine ili 47,8 posto djece od devet do 18 godina uživa u čitanju.

Kako je objavio Euronews, ovo pokazuje da je cjenovna pristupačnost ključna. Svako sedmo dijete je istaklo da je na Svjetski dan knjige kupilo svoju prvu knjigu koja je koštala jednu funtu.

Ekonomska nejednakost, koja djeci knjige čini još nepristupačnijima, povećala se tokom pandemije koronavirusa. S obzirom na to da su mnoga djeca tokom pandemije bila izvan škole, nisu uopće imala pristup novim knjigama.

Koliko Evropljani troše na knjige

Advertisement. Scroll to continue reading.

Evropljani su 2021. u prosjeku na kupovinu novina, knjiga ili kancelarijskog materijala trošili 1,1 posto od ukupnog prihoda. Taj prosjek je od 2019., kada je Velika Britanija istupila iz Evropske unije, porastao sa 1,0 posto. Britanci su do izlaska iz EU na kupovinu knjiga u prosjeku trošili 0,9 posto od prihoda.

Slovaci su ti koji u odnosu na ostale nacije Unije najviše troše na kupovinu knjiga i to je slučaj u proteklih pet godina. U prosjeku izdvajaju 1,9 posto prihoda, a ranije je to iznosilo 2,1 posto. Slijedi ih Hrvati, Nijemci, Estonci, Latvijci i Islanđani koji u prosjeku troše 1,2 posto prihoda.

Najmanje na kupovinu knjiga troši se u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Rumuniji, Grčkoj (u prosjeku 0,5 posto u svakoj od navedenih država), Kipru (0,4 posto) i Sjevernoj Makedoniji (0,1 posto).

Prethodno istaknuti podaci su podaci Evropskog statističkog ureda (Eurostat).

Ko najviše čita

Prema istraživanju provedenom od 2008. do 2015. u 18 evropskih država, Estonci najviše čitaju. Stanovnici ove zemlje u dobi od 20 do 74 godine u prosjeku svaki dan čitaju 13 minuta. U Finskoj, Poljskoj i Mađarskoj taj prosjek je 10 minuta. Najmanje čitaju Austrijanci, Italijani i Rumuni (u prosjeku po pet minuta dnevno) i Francuzi (u prosjeku dvije minute dnevno).

Najviše onih koji čitaju knjige je u Finskoj (16,8 posto), a slijede Poljska, Estonija, Grčka i Luksemburg. Najmanje ih je u Francuskoj (2,6 posto), prenosi Euronews.

Bosna i Hercegovina nije bila obuhvaćena istraživanjem.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Popularno

Oglašavanje
Oglašavanje

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...