Bivši ministar Ahmetović pravosnažno osuđen za zloupotrebu položaja

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine nakon obnovljenog postupka osudilo je bivšeg državnog ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića na šest mjeseci zatvora za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja.

On je proglašen krivim da je svjesno iskorištavao svoja ovlaštenja kako bi pribavio imovinsku korist svom vozaču Adnanu Bektiću sklapajući s njim ugovore o djelu 2012. godine za poslove za koje je znao da ih ne obavlja.

Apelaciono vijeće naložilo je da se od Bektića oduzme nezakonito pribavljenih 4.014 KM.

Ahmetović je i prvostepenom presudom osuđen na šest mjeseci zatvora, s tim da je tada visina nezakonito pribavljene koristi bila utvrđena u iznosu od 7.414 KM.

Odlukom Apelacionog vijeća utvrđene su povrede krivičnog postupka, te je naloženo ukidanje prvostepene presude i ponavljanje postupka pred ovim Vijećem.

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Redžib Begić naveo je da iznos od 4.014 KM predstavlja razliku od plate vozača i naknada koje je Bektić dobijao po ugovoru o djelu.

Dodao je da je u prvostepenoj presudi kao nezakonito pribavljena korist uračunato i 3.400 KM, koliko je Bektiću isplaćeno na ime dnevnica iako nije imao ugovor za vozača, ali da
Apelaciono vijeće nije moglo utvrditi odgovornost Ahmetovića za ovaj dio optužnice.

“U činjeničnom dijelu optužnice za dnevnice izostala je radnja izvršenja… Optuženi nije mogao biti proglašen krivim za to”, objasnio je Begić.

Apelaciono vijeće je van razumne sumnje utvrdilo da je Ahmetović potpisao s Bektićem četiri ugovora od djelu u periodu od januara do novembra 2012. godine. Bektić, kako se navodi u presudi, nije obavljao poslove iz ugovora, nego je nastavio da vozi ministra.

Begić se osvrnuo na svjedočenje pomoćnika ministra Samira Agića, koji je rekao da Bektić nije radio na projektu i da za treći ugovor nije dao saglasnost za njegov daljnji angažman.
Dodao je da je Ahmetović svjesno zanemario službene poslove, jer se nisu izvršavale obaveze iz projekta.

Sudija je dodao da je Ahmetović potom potpisao još dva ugovora s Bektićem za druge poslove.

“Ahmetović je svjesno zaključio ugovore znajući da ne obavlja navedene poslove, nego da ga nastavlja voziti, ali za veću naknadu”, kazao je Begić.

On je napomenuo da je za djelo za koje je Ahmetović optužen propisana kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. Od olakšavajućih okolnosti prilikom odmjeravanja kazne Vijeće je cijenilo lične prilike optuženog, a od otežavajućih poziciju koju je obavljao i upornost.

Bektić ima rok od šest mjeseci da u budžet BiH uplati nezakonito stečenu dobit, a Ahmetoviću je određeno da plati sudske troškove u iznosu od 280 KM.

Na danas izrečenu presudu nije dozvoljena žalba.

Detektor.ba

Najnovije

Danas otvaranje mosta na Drini i graničnog prijelaza sa Srbijom kod Bratunca

Na Drini kod Bratunca danas će svečano biti otvoren most "Bratoljub" koji ovu općinu spaja sa susjednom Ljubovijom, kao i zajednički granični...

Povećanje proizvodnje i prodaje šumskih sortimenata u FBiH

U Federaciji BiH ukupna proizvodnja šumskih sortimenata u periodu januar-oktobar 2021. godine, u odnosu na isti period 2020. godine, veća je za...

U Kalesiji obilježen Dan državnosti, načelnik pozvao sve političare na jedinstvo

Općinski načelnik Sead Džafić sa saradnicima, predstavnici Općinskog vijeća, članovi i predstavnici boračkih udruženja i organizacija te predstavnici političkog i vjerskog života...

EP BIH: Depoi za ugalj TE Tuzla ostali bez zaliha

Depoi Termoelektrane u Tuzli su bez zaliha uglja i dalja proizvodnja električne i toplotne energije ozbiljno je ugrožena zbog aktuelnih dešavanja u...

Dan kada su “srpski orlovi povili krila” pred Armijom RBiH

Sedamnaest punih dana, od 8. do 25. novembra, trajala je neizvjesnost zvana Lisača na Majevici i prava drama za 75 četnika u potpunom okruženju snaga...