Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Borovac: Cilj je da kolektivne centre zatvorimo do 2020. godine

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac i federalni ministar za raseljene osobe i izbjelice Edin Ramić danas su ozvaničili početak radova na izgradnji prve zgrade socijalnog stanovanja u Federaciji BiH koja se gradi u sklopu projekta zatvaranja kolektivnih centara – CEB II. Riječ je o zgradi sa 15 stambenih jedinica namijenjenih za socijalno stanovanje u koje će biti smješteno 28 osoba koje danas žive u kolektivnom centru u Maglaju.

Vrijednost ovog projekta je oko 855.000 KM, rok za izgradnju je 300 kalendarskih dana.

”Strateški cilj BiH je da kolektivne centre u BiH zatvorimo do 2020. godine. Ovaj cilj ne bi mogli realizirati bez zajedničkih aktivnosti svih nivoa vlasti, što je jedini način da se riješi ovo krupno socijalno pitanje građana koji žive u kolektivnim centrima”, navela je ministrica Borovac.

Ministar Ramić je naveo kako će zahvaljujući projektu CEB II u Feredaciji BiH biti zatvorena 93 kolektivna centra u kojima danas živi oko 5.000 osoba.

”To je projekat koji dokazuje kako je moguća sradnja svih nivoa vlasti u BiH koja daje dobre rezultate, odnosno dokazje da je moguće raditi efikasno i transparentno”, naveo je Ramić.

Zamjenik generalnog direktora za kredite i društveni razvoj Razvojne banke Vijeća Evrope Stephan Sellen je naglasio kako zahvaljujući uspješnim rezultatima postoji interesovanje i za dalju saradnju sa institucijama u BiH i na drugim projektima za dobrobit građana BiH, pohvalivši kvalitetnu saradnju među institucijama vlasti u BiH od loaklnog do državnog nivoa.

Kroz projekat CEB II osigurana su kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Evrope za zatvaranje 121 kolektivnog centra u kojima danas živi više od 7.200 građana BiH. Za tu namjenu bit će osigurano 2.600 stambenih jedinica u 82 zgrade i objekta u 45 općina i gradova u BiH. Na taj način će biti zatvoreni svi kolektivni centri u RS i Brčko Distriktu  i više od 76 % u FBiH.

U ovoj godini planiran je početak izgradnje ili rekonstrukcija ukupno 19 objekata socijalnog stanovanja sa 745 stanova.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pored Dervente gdje se gradi 50 stanova te Maglaja, radovi će početi i u Tuzli (dvije zgrade sa 156 stambenih jedinica), Travniku (19 stanova), Tešnju (21 stan), Srebreniku (dvije zgrade – 82 stana), Konjicu (10 stanova) i Zenici (62 stana), Modriči (dva objekta sa 22 i 15 stanova), Prijedoru (20 stanova), Sokocu (64 stana), Foči (20 stanova), Doboju (134 stana), Trebinju (starački dom sa 30 stambenih jedinica), Bijeljini (15 stanova) i Rudom (10 stanova).

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...