Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Četiri tendera za izradu pasoša propala, hoće li doći do obustave u izdavanju istih?

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) peti put raspisala je tender za nabavku pasoških knjižica za koji je sigurna da neće uspjeti, kao ni prethodna četiri. U prilog tome ide i činjenica da su svojim programom rada za narednu godinu Savjetu ministara BiH predložili izmjene Zakona o javnim nabavkama u smjeru da se od primjene zakona izuzme nabavka identifikacionih dokumenata, odnosno ličnih karata, vozačkih dozvola, pasoša i drugih dokumenata.

“Tender koji je raspisan samo u malom dijelu je izmijenjen u odnosu na prethodni i sigurno je da će ponovo doživjeti fijasko. To znaju i u IDDEEA i zato traže izmjene zakona kako bi mogli direktno sklapati sporazume mimo raspisivanja tendera”, ispričao je izvor “Nezavisnih”, dodajući da nije teško pretpostaviti kome, odnosno kojoj firmi bi dodijelili taj posao.

Treba podsjetiti da je Kancelarija za razmatranje žalbi, usvajajući žalbu jednog od ponuđača na prethodno raspisani tender za nabavku pasoških knjižica, u svojoj odluci napisala da ugovorni organ (u tom slučaju IDDEEA) “očito preferira njemačke dobavljače”. U IDDEEA su nam u petak potvrdili da su raspisali peti tender za nabavku pasoških knjižica, ali i da su predložili izmjene Zakona o javnim nabavkama jer su to uvrstili u Nacrt programa rada Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka za 2018. godinu.

“Još program nije upućen prema Savjetu ministara BiH jer su u toku javne konsultacije na isti, nakon čega će se tražiti neophodna mišljenja resornih institucija. Pitanje direktnog sporazuma nikada nije razmatrano, nego samo izmjena člana 10. Zakona o javnim nabavkama BiH”, rekli su u IDDEEA. Inače taj član 10. Zakona o javnim nabavkama govori o onima koji imaju pravo na izuzeće od primjene tog zakona, a kako se navodi u Nacrtu programa rada IDDEEA, nabavka pasoša i ličnih dokumenata mimo tog zakona bilo bi “dobro rješenje za blagovremenu nabavku”.

“Shodno navedenom, Agencija će predložiti da Savjet ministara BiH uputi Parlamentarnoj skupštini BiH prijedlog za izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama BiH u dijelu koji se odnosi na izuzeće od primjene odredaba ovog zakona na identifikacione dokumente”, navodi se u Programu rada IDDEEA za narednu godinu, koji je u posjedu “Nezavisnih”.

Pored toga. IDDEEA će za narednu godinu predložiti i izmjenu Zakona o Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka u smjeru da se i njima omogući da pored personalizacije i tehničke obrade identifikacionog dokumenta imaju mogućnost za njihovu izradu. Podsjećanja radi, IDDEEA duže od godinu dana pokušava sprovesti tender za nabavku pasoških knjižica, ali joj taj posao nikako ne polazi za rukom jer Kancelarija za razmatranje žalbi na kraju uvijek poništi tu nabavku.

Taj posao sada trenutno obavlja banjalučka firma “Milbauer”, koja je i u prethodne četiri godine radila taj posao. Nakon isteka tog četvorogodišnjeg ugovora, IDDEEA je ponovo taj posao vrijedan dvadesetak miliona KM dodijelila njima, međutim nakon žalbe francuske kompanije “Gemalto”, to je poništeno i postupak vraćen na početak. Nakon toga, IDDEEA je još tri puta raspisivala tender za nabavku pasoških knjižica, a Kancelarija za razmatranje žalbi ga je poništavala, prenose nezavisne.ba.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...