KONTAKT
Početna BiH-Svijet Cijene gasa bi i u našoj zemlji od aprila mogle biti više

Cijene gasa bi i u našoj zemlji od aprila mogle biti više

od redakcija

Cijene nafte i gasa na globalnom nivou konstantno rastu, a sve to odražava se i na tržište u Bosni i Hercegovini. Tako se cijene goriva u našoj zemlji svakodnevno mijenjaju, a uskoro bi se mogla promijeniti i cijena gasa.

Kako su za Klix.ba kazali iz Energoinvesta, kompanije koja snabdijeva tržište prirodnim gasom, cijena gasa formira se kvartalno i obračunava po formuli koja je velikim dijelom bazirana na cijeni nafte na berzama u posljednjih devet mjeseci.

“S obzirom na to da cijena nafte konstantno raste, tako raste i cijena gasa. Prateći taj trend, za očekivati je da bi gas u drugom kvartalu, to jeste od aprila ove godine, mogao biti skuplji. Iako napad Rusije na Ukrajinu nema direktnog dodira s linijom snabdijevanja gasa za Jugoistočnu Evropu, on može dodatno utjecati na promjenu cijene gasa, a u kolikoj mjeri će to biti u narednom periodu, to u ovom trenutku nije moguće predvidjeti”, kazali su nam iz ove kompanije.

Bosna i Hercegovina, dodali su, nema skladišta niti zalihe gasa. Kažu kako se već duže vrijeme o tome govori, ali konkretno skladište nije izgrađeno, iako postoje određene ideje.

“U slučaju da se isporuke gasa iz Rusije nekim slučajem prekinu, naša država bi ostala bez tog energenta. To bi istovremeno značilo da i ostale zemlje koje su na Turskom toku nemaju gasa. U tom slučaju bi postojala opcija nabavke gasa iz nekih drugih izvora, ali po tržišnim cijenama koje su samo prema današnjm tržišnim ciijenama i do 10 puta više. Smatramo da neće doći ni do kakvih obustava i da Gazprom redovno izvršava svoje ugovorne obaveze”, poručili su iz Energoinvesta.

Cijene po kojima se nabavlja gas, istakli su, dogovaraju se kvartalno i one su u 2021. godini i početkom 2022. godine konstantno rasle.

“Ako uporedimo samo cijene gasa u januaru 2021. i januaru 2022. godine, cijena od isporučioca je rasla za više od 86 posto. Isto se nije u potpunosti reflektovalo na građane, već je cijena prema građanima rasla za 37 posto uz subvencije, a više od 49 posto je na razne načine snosio Energoinvest. Nabavne cijene gasa za BiH od Gazproma su one koje važe za regiju i znatno su niže nego što su tržišne cijene”, podsjetili su.

Energoinvest ima dugogodišnji ugovor koji je potpisan sa Gazprom Exportom 1997. godine, koji se aneksira svaki put kada dođe do promjena koje utječu na bit ugovora. Trenutni aneks koji reguliše povećanje cijena za prvi kvartal važi do 1. juna 2022. godine i nakon toga se potpisuje novi aneks.

“S obzirom na to da su se društveno-ekonomski odnosi u Evropi i svijetu promijenili za samo 12 dana, teško je davati dugoročne procjene o tome šta građani u BiH mogu očekivati, ali smatramo da će isporuka gasa biti redovna u narednom periodu i bez problema te da će građani BiH biti redovno snabdijevani gasom”, zaključili su iz Energoinvesta.

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.