Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Cijene ulja u prodavnicama u BiH idu i preko 4 KM, a izvjestan je i trend rasta

Cijene ulja u posljednjih godinu dana porasle su za skoro dvije marke. Prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, u januaru prošle godine cijena litra ulja u Federaciji bila je oko 2,40 KM, a u martu oko 2,65 KM.

Ta cijena danas je znatno veća, a različita je u zavisnosti od prodavnice do prodavnice.

Tako se, u pojedinim prodavnicama u Sarajevu, litar Bimalovog ulja može platiti od 3,50 do 4,20 KM. Negdje je to 3,45, negdje 3,60, u pojedinim prodavnicama 3,85, dok u pojedinim marketima cijena dostiže i iznos od 4,20 KM.

Poređenja radi, u augustu prošle godine litar ulja koštao je oko 3,02 KM, u oktobru je cijena porasla za oko 7 feninga, u decembru je već ta cijena bila 3,30 KM, a u januaru ove godine 3,45 KM.

Da su cijene znatno rasle potvrdili su nam i iz kompanije Bimal, odakle su kazali kako se to dešava usljed svih tržišnih dešavanja. Kazali su nam i kako oni, kao proizvođač, ne određuju cijenu jestivog ulja na policama marketa. To, kažu, zavisi isključivo od trgovaca, marži, PDV-a i svega ostalog što ulazi u formiranje cijene u trgovini, to jeste cijene koju plati krajnji potrošač.

“Tačne prognoze o daljem rastu cijena nije moguće dati budući da sve zavisi od dešavanja na svjetskom tržištu. Mi smo u skladu sa tim i napravili posljednju nivelaciju. Trenutni sukob Rusije i Ukrajine onemogućava da dođemo do povoljnih uslova nabavke sirovine, a ove dvije zemlje su među najvećim proizvođačima i izvoznicima suncokreta i suncokretovog ulja, i aktuelni sukob generalno vrši veliki pritisak na industriju jestivog ulja”, kazali su za Klix.ba iz Bimala.

Do nivelacije cijena, dodaju, sada je došlo zbog nedostatka domaće sirovine.

“Ne možemo se osloniti na sjeme uljarica iz BiH, sirovinu moramo da uvozimo, odnosno da kupujemo na inostranim tržištima što je osnovna prepreka u kriznim situacijama. One zemlje koje imaju svoju sirovinu su u prednosti jer turbulencije na svjetskom tržištu sporije utiču na domaći proizvod na polici. Ono što možemo reći jeste da, iako kompanija Bimal najveći dio proizvoda plasira na inostrana tržišta, u ovoj situaciji mi ćemo uvijek staviti domaće tržište kao prioritet i nastojati da obezbijedimo stabilno snabdijevanje BiH“, poručili su.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Neizvijestan period sigurno slijedi i za ovu industriju, a građani Bosne i Hercegovine pribojavaju se da bi cijene ulja u narednom peridu mogle dostići i iznos od 5 KM.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...