Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Danas zatvaranje NATO vježbe “Bosna i Hercegovina 2017”

U kampusu Univerziteta u Tuzli danas će biti upriličeno zatvaranje terenske vježbe NATO-a “Bosna i Hercegovina 2017” u koji je učestvovalo oko 1.300 osoba iz 34 države.

Kako je najavljeno, prisutnima će se obratiti ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, šef odjela za civilno planiranje za vanredne situacije NATO-a Wolf Dieter Roepke i premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Proteklih dana u vježbi upravljanja posljedicama elementarnih nepogoda “Bosna i Hercegovina 2017”, pored timova za spašavanje iz 34 zemlje, učestvovalo je i 20 studenata žurnalistike i sigurnosti sa pet javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini, i to iz Sarajeva, Banja Luke, Tuzle i Mostara.

Cilj ovakvih NATO-ovih aktivnosti je vježbanje mehanizama za reakciju u situacijama katastrofe, te poboljšanje njihove efikasnosti i saradnje u takvim situacijama.

Realizacija scenarija ovogodišnje vježbe omogućit će sticanje prakse u međunarodnoj saradnji, te ojačati mogućnosti timova iz različitih zemalja da efikasno rade zajedno, što uključuje aktivnosti spašavanja iz poplava, zemljotresa, rudarskih nesreća, potrage u urbanim područjima, spašavanje i zaštitu od hemijskog, biološkog, radioaktivnog i nuklearnog oružja, te minske incidente.

Vježbu su zajednički izvršili Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i NATO Euroatlantski centar za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora (EADRCC).

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...