Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Demobilisani borci pred zgradom Vlade FBiH: Tražimo 326 KM mjesečno, nećemo pregovarati

A blizu 300 boraca koji se trenutno nalaze ispred zgrade Vlade FBiH traži zakonsko regulisanje svog statusa i mjesečnu naknadu u iznosu minimalne penzije u FBiH, a to je 326 KM.

Borci koji se na ovaj način bore za svoja prava uglavnom dolaze s područja Tuzlanskog kantona, a neki od njih su danima pješačili kako bi iskazali nezadovoljstvo i bunt trenutnim statusom i položajem u kojem se nalaze.

Poručuju kako su se i ranije borili za svoja prava, ali kako kažu, nisu došli na red.

“U Armiji RBiH proveo sam cijeli rat. Za ovu zemlju sam dao sve što sam mogao. Ovo je sramota šta smo doživjeli, ja imam troje djece i nijedno ne radi. Preživljavam zahvaljujući pomoći prijatelja i saboraca”, kazao je Ihdija Husejnović.

Još u četvrtak su iz Teočaka, Zavidovića i drugih mjesta krenuli ka Sarajevu gdje će ostati do ispunjenja svojih zahtjeva. Put do Sarajeva bio je težak, morala je intervenirati i hitna pomoć, ali nisu odustali.

Ibrahim Hasanović, predsjednik Patriotske lige Teočak, kaže da su došli tražeći 326 KM za svakog borca Armije RBiH i regulisanje njihovog statusa zakonski. Također su poručili da neće pregovarati ni sa kim iz Vlade FBiH te da ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević treba izaći pred borce i saslušati njihove zahtjeve.

“Ovdje ćemo se i naseliti ako treba ukoliko ne udovolje našim zahtjevima. Mi se dugo borimo za svoja prava, zato ih sada pozivamo da ispune naše zahtjeve”, poručila je Emira Đulić iz Gračanice.

Predstavnici okupljenih boraca zaključili su da je većina prisutnih pred zgradom Vlade FBiH na rubu egzistencije te da je žalosno što sada na ovaj način moraju “prositi” od vlasti.

“Tražimo minimum od vlasti, najbolje godine života smo dali za ovu zemlju i mi iz Sarajeva nećemo ići dok se ne udovolji našim zahtjevima”, zaključio je Damir Džafo iz Gračanice.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Još uvijek nije poznato da li će im se obratiti neko iz Vlade FBiH piše Klix.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...