Društvene mreže

Unesite traženi pojam

BiH-Svijet

Dr. Ibrahim Gledo upozorava: Gripa je sada opasnija nego ranije, posebno za stariju populaciju

Ove godine se može očekivati da se gripa, upravo zbog njene pauze, pojavi prema novom obrascu i uz mogućnost da vakcine slabije djeluju, kaže sagovornik Oslobođenja

Ove godine usljed pojave sezonske gripe posljednjih dana u našoj zemlji raste broj oboljelih od ovog respiratornog oboljenja. Zato je kod svih građana izrazito velika zabrinutost kako od zaraze koronavirusom, tako i od sezonske gripe. Svjetski stručnjaci ovih dana upozoravaju da bi naglo ukidanje restriktivnih mjera u narednom periodu moglo dovesti do produženja trajanja sezonske gripe sve do ljeta. Od polovine decembra virusi gripe kruže Evropom većom stopom od očekivane.

DJELOVANJE VAKCINA

Dr. Ibrahim Gledo, načelnik Službe za porodičnu medicinu Doma zdravlja Zenica, u izjavi za Oslobođenje podsjeća da smo prošle godine imali znatno manji broj oboljelih od sezonske gripe. Zbog Covid pandemije uvedene su restriktivne mjere poštivanja distance i nošenja zaštitnih maski.

– Ove godine se može očekivati da se sezonska gripa, upravo zbog te pauze, pojavi prema novom obrascu i uz mogućnost da uobičajene vakcine slabije djeluju. Ako bi se uz to ukinule restriktivne mjere, to bi još više išlo u prilog dugom trajanju sezonske gripe, pa i do ljeta, kaže dr. Gledo, te upozorava da bi ona mogla biti znatno ozbiljnije oboljenje nego ranije, opasna posebno za stariju populaciju.

Kada je riječ o koronavirusu, posljednjih dana je sve više novozaraženih u našoj zemlji, dok su, prema izjavama ljekara, kod građana većim dijelom izražene blaže kliničke slike.

Kantonalna bolnica u Zenici na Odjelu za Covid-19 ima 58 hospitaliziranih pacijenata, dok je preminuo jedan zaraženi, kazao je medijima direktor KBZ-a Rasim Skomorac. Deset je pacijenata, ističe Skomorac, smješteno na Odjelu intenzivne njege za Covid-19, a troje ih je priključeno i na respirator.

– Posljednjih dana raste broj hospitaliziranih pacijenata. Primili smo 14 novih, ali, osim povećanja broja pacijenata na tom odjelu, imamo problem s povećanim brojem zaraženih radnika naše bolnice, naglašava Skomorac.

Trenutno ih je 60-ak, ali je sreća pa nisu i sa težim kliničkim slikama.

Oglašavanje. Nastavite sa čitanjem ispod reklame.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu, prema posljednjim izvještajima, dijagnosticirano je 658 novozaraženih koronavirusom, a u Covid bolnici Sveučilišne kliničke bolnice Mostar preminulo je pet bolesnika. Na bolničkom liječenju trenutno je 116 građana, od kojih je 16 na invazivnoj i šest na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, dok su ostali klinički stabilni.

BROJI SE SAMO PCR

U Županijskoj bolnici “Fra Mihovil Sučić” u Livnu trenutno se u Covid odjelu nalazi 21 pacijent sa srednje teškom kliničkom slikom, dok je osam osoba s teškom kliničkom slikom smješteno u Covid bolnici u Mostaru. Budući da se radi samo o PCR potvrđenim slučajima, iz pomenutog zavoda naglašavaju kako je broj zaraženih u ovoj županiji sigurno veći, jer u obzir nisu uzeti pozitivni rezultati antigenskih testiranja.

(Oslobođenje)

Pogledajte još

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

Izdvojeno

Jovan Todić iz Osmaka navodno uposlenik firme “Zvornik putevi”, ovih dana je putem svog facebook profila u više navrata veličao četništvo i svojim komentarima...

Izdvojeno

Dvadesettrogodišnji Edis Kajnović smrtno je stradao u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila sinoć u kalesijskom naselju Miljanovci. Do nesreće je došlo kada je K.E....