Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Dva kikboksera i jedna atletičarka iz BiH doping pozitivno

Dva kikboksera i jedna atletičarka iz BiH registrovani su ove godine kao doping pozitivni kod Agencije za antidoping kontrolu BiH, izjavio je Srni direktor Agencije Slavko Matić.

Matić je naveo da je atlitičarki Adeli Čomor zbog korištenja supstance efedirn izrečena dvogodišnja kazna zabrane bavljenja sportom, a kikbokserima Mirsadu Sadibašiću zbog korištenja furosemida i Semiru Deliću zbog metenolona četvorogodišnja zabrana.

Prema statistici Agencije, doping pozitivni sportisti mahom koriste steroide metandienon, dehidrohlormetiltestosteron, boldenon, stimulanse iz grupe amfetamina (amfetamin i metamfetamin), a u manjoj mjeri kanabinoide, odnosno kanabis i sintetski kanabis, diuretike, te druge vrste zabranjenih supstanci.

Matić je napomenuo da je BiH ratifikovala dvije međunarodne konvencije iz ove oblasti – Antidoping konvenciju Savjeta Evrope i UNESKO Međunarodnu konvenciju protiv dopinga u sportu, te je na taj način preuzela mnogobrojne obaveze, među kojima je i osnivanje Agencije.

Prema njegovim riječima, Agencija za antidoping kontrolu BiH osnovana je Zakonom o sportu u BiH u skladu sa kojim je zadužena da sistematski prati i koordiniše aktivnosti protiv dopinga u sportu, predlaže i provodi mjere protiv dopinga.

Matić je ukazao i na odgovornost Agencije za primjenu konvencija, kodeksa Svjetske antidoping agencije, te pravila Međunarodnog olimpijskog komiteta, Međunarodnog paraolimpijskog komiteta i međunarodnih sportskih saveza.

“Kao potvrda profesionalnog rada u skladu sa najvišim međunarodniom standardima Agenciji je povjereno obavljanje doping kontrola na brojnim međunarodnim takmičenjima”, naglasio je Matić.

On je rekao da je Regionalna antidoping organizacija Istočne Evrope u aprilu izabrala pomoćnika direktora Agencije za antidoping kontrolu BiH Amira Avdagića za predsjednika te organizacije, što predstavlja još jednu potvrdu predanosti ovom poslu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Matić je naveo da Agencija, osim doping kontrola, preduzima i mnoge aktivnosti na edukaciji sportista, te je dodao da je sprovedeno 49 edukativnih aktivnosti namijenjenih različitim ciljnim grupama.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...