Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Edukacija o kontracepciji na niskim granama: Maloljetnice sve češće prekidaju trudnoću

Prekidi trudnoće u Kantonalnoj bolnici Zenica su skoro svakodnevni, a nerijetko se na to odlučuju i maloljetne djevojčice. U razgovoru za Klix.ba ginekolog u zeničkoj bolnici Hasan Karahasan ističe kako je bh. društvo na niskim granama edukacije o kontracepciji zbog čega osobe često neželjeno zatrudne i posegnu za abortusom.
Prekid trudnoće spada u najnepoželjniji i posljednji vid kontracepcije. Iako su masovni mediji doprinijeli širenju informacija i edukaciji stanovništva, Karahasan je izjavio kako se bez adekvatnih predmeta u školama ne može očekivati smanjenje broja prekida neželjene trudnoće.

“Kod nas je to još tabu tema i u razgovoru majke s kćerkom, a da ne govorim sada kako je to s nekom drugom osobom. Kod nas kada se ide ginekologu, ne podrazumijeva se da se ide po savjet, već svi misle da se radi o neželjenoj trudnoći, a neizostavan je i naš primitivizam i mahalanje, što doprinosi tome da se malo priča o ovoj temi”, kazao je Karahasan.

Mladi misle da sve znaju i ne trebaju edukaciju

Tokom 35-godišnjeg rada Karahasan na prste jedne ruke može nabrojati osobe koje su došle po savjete prije stupanja u seksualne odnose, gdje su tražili savjete o zaštiti od neželjene trudnoće.

“Svaki učesnik u spolnom odnosu mora znati da u 85 posto slučajeva odnosa dolazi do trudnoće. Mladi veoma malo to znaju, u tinejdžerskim godinama vole eksperimentisati, a onda kada dođe do neželjene trudnoće to skrivaju od roditelja, prijatelja i društva. Nakon toga se odlučuju na nemedicinski prekid trudnoće, odlaze kod laika i nestručnih osoba gdje nastaju komplikacije pa i smrtni ishodi”, dodaje Karahasan.

                                                                                    Hasan Karahasan (foto:Klix)

Mladi najčešće posežu za prirodnim metodama zaštite koje su ujedno i najnesigurnije, tako što prekinu snošaj, a često se prati i menstrualni ciklus i izbjegavaju se plodni dani. Karahasan ističe da je ipak oralna kontracepcija najsigurniji vid kontracepcije.

“Spirala je kod žena najpristupačnija, a najsigurnija je ipak oralna kontracepcija koja je ujedno i najmanje zastupljena kod tinejdžera”, govori naš sagovornik.

Broj abortusa nepoznat zbog privatnih ordinacija

Prema statističkim podacima, broj abortusa nije smanjen u posljednjih nekoliko godina. Veliki broj abortusa se obavlja u privatnim ordinacijama, a nekoliko godina nakon rata broj poroda i abortusa je bio skoro pa jednak.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Sada imate privatne ordinacije zbog čega danas nije moguće znati istinski broj abortusa. Prije rata smo imali takve podatke da je na jedan porod dolazio i jedan pobačaj. Jedna osoba je godišnje znala prekidati po dvije ili tri trudnoće”, ističe Karahasan.

Šokantni podaci su da u današnjem vremenu prekide neželjenih trudnoća rade tinejdžerice od 13 i 14 godina kojim je prošla granica za prekid trudnoće.

“U tim slučajevima neko od roditelja se mora pojaviti s maloljetnicom i dati pristanak za prekid neželjene trudnoće. Bitno je naglasiti kako ona ne smije biti iznad deset sedmica. Prekid je moguće izvršiti ako trudnoća traje od 10 do 20 sedmica, ali ako je nastala silovanjem. U tom slučaju zasjeda komisija koja odlučuje. Svakako, trudnoću je moguće prekinuti i ako plod ugrožava život majke ili postoje neke anomalije kod ploda. U slučaju bračnih partnera, potreban je pristanak muža”, pojašnjava Karahasan.

Cijena prekida trudnoće je 160 KM bez opće anestezije, a s anestezijom 260 KM. U privatnim ordinacijama prekid trudnoće iznosi blizu 500 KM s anestezijom.

Od zapada brzo prihvatamo što je loše, a za dobre stvari čekamo

Na prekid neželjene trudnoće se odlučuju svi, bez obzira na socio-ekonomski status, obrazovanje ili starost.

“U obrazovanje nam nisu uključeni predmeti koji bi educirali mlade o tome, ali i ljudi smatraju da to nije važno. Trebaju shvatiti da je ovo važno zbog zdravlja osobe koja prekida trudnoću i posljedica koje može izazvati”, izjavio je Karahasan te dodao:

“Idemo za zapadom i prihvatamo sve što je ružno, ali ne i ono što nam je bitno kako bismo sačuvali zdravlje”.

Karahasan je za kraj razgovora istakao kako se nada da će se stvari u obrazovanju uskoro posložiti te da će u osnovnim i srednjim školama biti uvedeni predmeti koji će učiti mlade ljude o onome o čemu danas veoma malo znaju.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...