KONTAKT
Početna BiH-Svijet Elektroprivreda BiH otvorila besplatnu punionicu za električna vozila

Elektroprivreda BiH otvorila besplatnu punionicu za električna vozila

od apjanic

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine besplatno je na raspolaganje stavila punionicu za električna vozila ispred zgrade Direkcije u Sarajevu, u želji da širi priču o vozilima na alternativna goriva, a čije su prednosti brojne.

Iako takav automobil košta znatno više, npr. ako je dizel 50.000 KM,  električni je više od 90.000 KM, uime EPBiH -Sektora za strateški razvoj, Adnan Bosović je kazao da je ovakve automobile znatno jeftinije održavati, a da na 100  kilometara troše do dvije KM električne energije.

– Cijena će svakako padati masovnom proizvodnjom, ali za početak sve razvijene zemlje, pa i susjedna Hrvatska,  uvele su poticaje za ovakve automobile, jer su prepoznale prednosti – rekao je Bosović, te naglasio da sve elektroprivrede Evrope vide sektor transporta kao novo tržište.

Pojasnio je da postoje tri vrste punjenja koje podržava gotovo svaki električni automobil.

Prvi je tokom noći, putem kućne utičnice, drugi, kakav je i ispred Direkcije Elektroprivrede, je srednje brzi punjač putem kojeg se automobil puni nekoliko sati, a treći je ultra brzi način koji automobl puni za 20-ak minuta.

– Ovo su automobili budućnosti i u svijetu je njihova zastupljenost svake godine duplo veća – dodao je Bosović.

Rekao je da će punionica koju je Elektroprivreda stavila na raspolaganje besplatno biti dostupna do daljnjeg, u promotivne svrhe piše FENA.

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.