KONTAKT
Početna BiH-Svijet EU odobrila četvrtu dozu vakcine protiv koronavirusa za starije od 60 godina

EU odobrila četvrtu dozu vakcine protiv koronavirusa za starije od 60 godina

od redakcija

Zdravstvene agencije Evropske unije preporučile su danas četvrtu dozu vakcine protiv koronavirusa za sve starije od 60 godina, kao i za zdravstveno ugrožene osobe, usred novog porasta infekcija i hospitalizacija širom Euvrope.

Dok postojeće vakcine protiv koronavirusa i dalje pružaju dobru zaštitu od hospitalizacije i smrti, učinkovitost vakcine je pretrpila udarac kako se virus razvijao.

Zdravstvene agencije EU-a od aprila ove godine preporučuju drugi booster (četvrtu dozu vakcine) samo za starije od 80 godina i najugroženije.

Očekuje se da će nova preporuka olakšati donošenje nacionalnih odluka o ubrzanju kampanja vakcinacije, koje su posljednjih mjeseci usporene pa skoro i u potpunom zastoju.

– Trenutno vidimo sve veće stope prijavljenih slučajeva COVID-19 i sve veći trend prijema i popunjenosti bolnica i odjela intenzivne njege u nekoliko zemalja uglavnom potaknut podlinijom BA 5 omikron varijante koronavirusa – rekla je Andrea Ammon, direktorica Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), javlja Reuters.

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.