Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Federacija BiH ispunila obaveze provođenja Akcionog plana u cilju sprečavanja pranja novca

Federacija BiH je ispunila sve obaveze u smislu provođenja FATF Akcionog plana za BiH, koji se tiče sprečavanja pranja novca i borbe protiv finansiranja terorizma, a nakon što su izmjene Krivičnog zakona FBiH odobrene na posljednjoj sjednici Doma naroda, a ranije Predstavničkog doma Federalnog parlamenta – potvrdio je Feni federalni ministar pravde Mato Jozić.

Omogućeno je, kako kaže, da predložene izmjene stupe na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenim novinama FBiH, što znači da će predmeti koji su na bilo koji način, u cjelini ili djelimično, upotrijebljeni ili su bili namijenjeni da budu upotrijebljeni za učinjenje krivičnog djela ili koji su nastali učinjenjem krivičnog djela biti oduzeti ako su vlasništvo učinitelja.

Također dodaje da će navedeni predmeti biti oduzeti i kad nisu vlasništvo učinitelja, ali time se ne dira u prava trećih osoba na naknadu štete od učinitelja.

Putem izmjena jasnije su precizirane odredbe Krivičnog zakona FBiH i time otklonjene uočene manjkavosti, te izvršena usklađenost s državnim Zakonom u pogledu oduzimanja predmeta učinjenja krivičnog djela.

– To je bilo neophodno zbog ispunjenja obaveza u pogledu provođenja FATF Akcionog plana za BiH. Federacije je time stavila tačku na sve obaveze koje smo imali prema najvažnijem međunarodnom tijelu u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma (FATF) – konstatovao je Jozić.

Govoreći o navedenim obavezama podsjeća da je uspostavljen elektronski registar – baza podataka, u kojem su uvezana udruženja i fondacije iz svih deset županija s federalnim nivoem.

– Cijelo pravosuđe, policija, upravni organi i građani mogu koristiti taj server pri Ministarstvu pravde BiH, te se informirati o određenom udruženju, njegovim članovima ili o tome da li je podnijet izvještaj i slično. Registar doprinosi ukidanju sadašnje praksa, po kojoj se za dostupnost navedenih informacija u pravosudnim institucijama treba podnijeti zahtjev, što iziskuje čekanja i po 20 dana – istakao je u izjavi za Fenu federalni ministar pravde Mato Jozić.

Međunarodne obaveze BiH u oblasti sprečavanja pranja novca i borbe protiv finansiranja terorizma proizlaze iz članstva u Komitetu Vijeća Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti Manival (Moneyval).

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...