KONTAKT
Početna BiH-Svijet Federacija BiH ispunila obaveze provođenja Akcionog plana u cilju sprečavanja pranja novca

Federacija BiH ispunila obaveze provođenja Akcionog plana u cilju sprečavanja pranja novca

od redakcija

Federacija BiH je ispunila sve obaveze u smislu provođenja FATF Akcionog plana za BiH, koji se tiče sprečavanja pranja novca i borbe protiv finansiranja terorizma, a nakon što su izmjene Krivičnog zakona FBiH odobrene na posljednjoj sjednici Doma naroda, a ranije Predstavničkog doma Federalnog parlamenta – potvrdio je Feni federalni ministar pravde Mato Jozić.

Omogućeno je, kako kaže, da predložene izmjene stupe na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenim novinama FBiH, što znači da će predmeti koji su na bilo koji način, u cjelini ili djelimično, upotrijebljeni ili su bili namijenjeni da budu upotrijebljeni za učinjenje krivičnog djela ili koji su nastali učinjenjem krivičnog djela biti oduzeti ako su vlasništvo učinitelja.

Također dodaje da će navedeni predmeti biti oduzeti i kad nisu vlasništvo učinitelja, ali time se ne dira u prava trećih osoba na naknadu štete od učinitelja.

Putem izmjena jasnije su precizirane odredbe Krivičnog zakona FBiH i time otklonjene uočene manjkavosti, te izvršena usklađenost s državnim Zakonom u pogledu oduzimanja predmeta učinjenja krivičnog djela.

– To je bilo neophodno zbog ispunjenja obaveza u pogledu provođenja FATF Akcionog plana za BiH. Federacije je time stavila tačku na sve obaveze koje smo imali prema najvažnijem međunarodnom tijelu u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma (FATF) – konstatovao je Jozić.

Govoreći o navedenim obavezama podsjeća da je uspostavljen elektronski registar – baza podataka, u kojem su uvezana udruženja i fondacije iz svih deset županija s federalnim nivoem.

– Cijelo pravosuđe, policija, upravni organi i građani mogu koristiti taj server pri Ministarstvu pravde BiH, te se informirati o određenom udruženju, njegovim članovima ili o tome da li je podnijet izvještaj i slično. Registar doprinosi ukidanju sadašnje praksa, po kojoj se za dostupnost navedenih informacija u pravosudnim institucijama treba podnijeti zahtjev, što iziskuje čekanja i po 20 dana – istakao je u izjavi za Fenu federalni ministar pravde Mato Jozić.

Međunarodne obaveze BiH u oblasti sprečavanja pranja novca i borbe protiv finansiranja terorizma proizlaze iz članstva u Komitetu Vijeća Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti Manival (Moneyval).

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.