KONTAKT
Početna BiH-Svijet Femić: Iz RS-a u zadnjih nekoliko godina otišlo više od 350 ljekara

Femić: Iz RS-a u zadnjih nekoliko godina otišlo više od 350 ljekara

od apjanic

Zdravstvene ustanove Republike Srpske napustilo je 20 doktora medicine, tvrdi resorni ministar Dragan Bogdanić, dok iz strukovnog sindikata upozoravaju da je u zadnjih četiri-pet godina iz RS otišlo više od 350 ljekara.
Bogdanić je podatak o odlasku svega 20 doktora iz RS naveo u pisanom odgovoru na pitanje poslanika SNSD-a u entitetskom parlamentu Veljka Marića, ali nije precizirao na koji period se odnosi.

Pozvao se na podatke iz bolnica u RS-u, po kojima je najviše ljekara otišlo iz Univerzitetsko kliničkog centra RS-a u Banjoj Luci – ukupno osam.

Bijeljinsku bolnicu napustila su četiri doktora medicine, prijedorsku tri, zvorničku dva, a po jedan ljekar napustio je bolnice u Doboju, Istočnom Sarajevu, te psihijatrijsku bolnicu na Sokocu, ali ministar zdravlja RS-a nije naveo u kojem periodu.

Radilo se, dodao je, o ljekarima koji su imali zasnovan radni odnos u pomenutim medicinskim ustanovama u RS-u.

Predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS-a dr Miodrag Femić izjavio je za Fenu da je, nažalost, realnost mnogo drugačija od one koju navodi ministar Bogdanić te da je veliki broj ljekara otišao kako iz domova zdravlja, tako i bolnica, a pogotovo mladi kadar.

Upozorava da RS ostaje bez najboljih i najkvalifikovaniji ljudi u zdravstvu te dodaje da, ako je ministar mislio da je tih 20 doktora medicine otišlo ove godine, onda prihvata taj podatak.

“Odlazak medicinskog kadra iz RS je negativna konotacija rada ministra zdravlja i stoga on iznosi podatke koji nisu alarmantni da ne doveo u pitanje svoj rad”, ističe Femić.

Resornog ministra RS-a, ukazuje Femić, demantuje i njegov federalni kolega, koji je nekoliko puta naveo egzaktne podatke, koji govore da je i iz RS i Federacije BiH otišao ogroman broj mladih ljekara i odlazi svakodnevno.

“To se najlakše može vidjeti uvidom u statistiku zavoda za zapošljavanje i na društvenim mrežama, gdje su informacije o ljekarima koji su već otišli iz RS i prave mjesto za svoje kolege da dođu i rade u drugim zemljama”, rekao je Femić.

U kakvom stanju je zdravstvo u RS-u, ističe, najbolje govore posljednji podaci o blokadi računa domova zdravlja u RS-u, za šta nije kriv samo direktor te zdravstvene ustanove, već i ministar zdravlja i Fond zdravstvenog osiguranja, nedajući sredstva za normalno funkcionisanje medicinskih ustanova.

Strukovni sindikat i Unija sindikata radnika u zdravstvu RS-a su ukazivali na loše poteze resornog ministra, tražili usvajanje određenih mjera, ali, kaže Femić, nikada nisi dobili odgovor.

“Od lošeg rada i nemara ministra i Fonda najviše stradaju pacijenti i oni koji su direktni davaoci usluga. Normalno je da pacijenti budu ljuti, ali ne na izvršioce usluga, jer su nama ruke vezane i ne možemo da radimo svoj posao”, rekao predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS-a dr. Miodrag Femić za Fenu.

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.