Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Industrijska proizvodnja u FBiH manja za 0,8 posto

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Federaciji BiH /FBiH/ u aprilu manja je za 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec.

“U aprilu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, industrijska proizvodnja u FBiH, kalendarski prilagođena, veća je za 4,5 posto”, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

Proizvodnja energije u aprilu veća je za 9,6 posto u odnosu na mart, kapitalnih proizvoda za 1,8 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 posto, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda manja za 4,4 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,7 posto.

U aprilu, u odnosu na isti mjesec lani, proizvodnja kapitalnih proizvoda veća je za 10,5 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 8,1 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za šest posto, intermedijarnih proizvoda za 4,8 posto, dok je proizvodnja energije ostala na istom nivou.

Desezonirana industrijska proizvodnja u FBiH u aprilu u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom veća je za 12,8 posto u odnosu na mart, u vađenju ruda i kamena za 0,8 posto, dok je u prerađivačkoj industriji manja za 4,1 posto.

U aprilu, u odnosu na isti mjesec lani, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, u prerađivačkoj industriji veća je za 5,9 posto, u snabdijevanju električnom energijom i gasom za 2,2 posto, dok je u vađenju ruda i kamena manja za 5,4 posto.

(Akta.ba)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...