Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Islamska zajednica u BiH planira osnivanje vlastite televizije

Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića jučer je održana 38. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u BiH na kojoj je, između ostalog, data saglasnost za nabavku opreme i formiranje privremenog TV studija koji bi trebao prerasti u buduću televiziju IZ u BiH.

Na dnevnom redu sjednice bilo je dvadesetdevet tačaka, a data je saglasnost RTV BIR-u da u skladu sa važećim zakonodavstvom krene u proceduru širenja radio frekvencije.

Rijaset je razmatrao i prihvatio Ramazanski izvještaj Uprave za vjerske poslove, Izvještaj o zekatu, kurbanu i hadžu za 2017. Izvještaji su pokazali rast u iznosu kako prikupljenih sredstava zekata tako i većeg broja kurbana i distribuiranog mesa.

Rijaset se također bavio detaljnom analizom hadža koji je ocijenjen uspješnim, a dogovorene su i određene mjere kako bi se njegova organizacija u predstojećim godinama poboljšala. Zaključeno je da se o svim ovim aktivnostima, a posebno akcijama ubiranja i distribucije zekata, te klanja kurbana od povratnika javnost detaljno informira putem medija IZ.

Na sjednici je prihvaćen te Vijeću muftija na usvajanje proslijeđen Nacrt nastavnog plana i programa za mektebsku nastavu kojim se uvode brojne inovacije u ovaj oblik islamskog tradicionalnog obrazovanja. Uprava za vjerske poslove je informirala Rijaset o početku mektebske godine, a usvojen je i Kalendar mektepske nastave i proračun Takvima za 2018. koji je upućen Vijeću muftija na daljnju proceduru usvajanja.

Rijaset je prihvatio zahtjev dosadašnjeg glavnog i odgovornog urednika IIN Preporod Ekrema Tucakovića za razrješenjem te na njegovu poziciju na prijedlog Reisu-l-uleme imenovao Senadu Tahirović, dosadašnju urednicu Novog muallima. Produžen je mandat trenutnom Nadzornom odboru RTV BIR do formiranja Medija centra čije osnivanje je u proceduri, a najduže na period od šest mjeseci.

Rijaset je zadužio Upravu za pravne i administrativne poslove da napravi plan službenih posjeta Mešihatima IZ.

Takođe su donesene odluke o izdvajanju pomoći iz Fonda Bejtu-l-mal za pomoć pojedincima i organizacijama u stanju socijalne potrebe.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Na sjednici Rijaset je donio i više drugih odluka iz svoje nadležnosti te rješavao radno-pravni status uposlenika u Zajednici, među kojima je i davanje saglasnost za imenovanje direktora Behram-begove biblioteke u Tuzli, navodi se u saopćenju Rijaseta.

Popularno

Oglašavanje
Oglašavanje

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...