KONTAKT
Početna BiH-Svijet Ko predstavlja hrišćansko lice Srpske pravoslavne crkve?

Ko predstavlja hrišćansko lice Srpske pravoslavne crkve?

od redakcija

Ove zimske dane i bosansko Podrinje provodi u atmosferi obilježavanja najvećeg hrišćanskog praznika pravoslavnog Božića. I dok većina pravoslavnih vjernika ovaj blagdan obilježava dostojanstveno i u skladu sa običajima, i ove godine, nažalost, svjedočimo kontaminaciji ovog vjerskog blagdana ozračjem predstojećeg neustavnog Dana entiteta RS, 9. januara, i njegovih strašnih znamenja. Tako su civilizirani svijet ponovo šokirali divljački ispadi velikosrpskih nacionalista pod krinkom pravoslavlja u Vlasenici i Srebrenici.   

Da ovo divljaštvo ne nailazi na razmijevanja ni kod običnih vjernika Srpske pravoslavne crkve, ukazuju i brojni komentari navedenih događaja na na jednom od lokalnih zvorničkih portala. Ipak, čini se da u odgoju vlastite pastve najvažniju ulogu imaju upravo oni koji ljudima govore o vjeri i moralu. A, pravoslavni sveštenici u dvije parohije, zvorničkoj i srebreničkoj, kao da su iz različitih civilizacija.

Prije početka božićnih praznika pravoslavni sveštenik u Zvorniku, Miloš Zekanović, pozvao je pravoslavne vjernike da za vrijeme Božićnih praznika ne koriste pirotehnička sredstva, ne koriste vatreno oružje i da najveći pravoslavni praznik proslave dostojanstveno kako nalažu hrišćanski običaji i propisi.

Samo pedesetak kilometara uz Drinu postoji i drugi pravoslavni sveštenik, puno poznatiji bosanskohercegovačkoj javnosti, imenom Aleksandar Mlađenović, koji godinama vrši funkciju u centralnoj pravoslavnoj crkvi u Srebrenici. Mlađenović je poznat po zlokorištenju facebook stranice Despotovina, koja je namijenjena za targetiranje ljudi koji imaju drugačije mišljenje od njega. Najčešće mete su mu Ramiz Salkić, Emir Suljagić, Ćamil Duraković, glavni imam MIZ Srebrenica, Damir-ef. Peštalić, ali i drugi Bošnjaci koji javno iznose svoje stavove.

Pored Bošnjaka na meti Despotovine su i Srbi koji imaju drugačije mišljenje od ovog vjerskog službenika. Sinoć (7. januara) socijalne mreže su iskorištene kako bi se Srbi iz Srebrenice i okolnih opština pozvali na javni protest zbog hapšenje dvojice mladića koji su koristili gasni-signalni pištolj, dok su se vozili u koloni na Badnji dan kroz Potočare. Iako signalni ili gasni pištolj nije dozvoljeno koristiti kako bi se izazvao strah kod drugih, to nije smetalo svešteniku Mlađenoviću da izađe na protest ispred Policijske stanice u Srebrenici i traži oslobađanje uhapšenih mladića iz kolone. Kolonu je, tradicionalno, ranijih godina upravo organizovao pop Mlađenović, koji pored stotina kilometara puteva kroz srpska sela oko Srebrenice, rutu vožnje badnjaka organizuje baš pored memorijalnog centra u Potočarima.

I tako dok sveštenik iz Zvornika apeluje i moli svoje vjernike da ne koriste petarde, sveštenik iz Srebrenice protestuje ispred Policijske stanice zbog hapšenja vjernika koji su pucali iz pištolja u koloni pod policijskom pratnjom i to u naselju gdje ne žive pripadnici srpskog naroda.

Koliko trebaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi blamiranja koje im redovno priređuje pop Mlađenović osmišljenim provokacijama prema svojim komšijama nesrbima, pop koji virtuelno maltretira sve koji drugačije misle pa i pravoslavne vjernike!?

Koliko će pravoslavni vjernici trpjeti ispade svog vjerskog predvodnika u Srebrenici?

Na sva ova pitanju se nadamo razumom i ljudskom odgovoru pravoslavnih vjernika Podrinja i Srpske pravoslavne crkve.

(R.I./Preporod.info)

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.