Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Kompanija iz Tešnja instalirala najveću solarnu elektranu u regiji

default

Bh. prehrambena kompanija Madi iz Tešnja, postala je vlasnik najveće solarne elektrane u regiji, a pomoć pri realizaciji projekta pružena je kroz EU4AGRI program koji finansira Evropska unija.

Kompanija “Madi” više od 20 godina bavi se preradom i proizvodnjom različitih mesnih proizvoda po najvišim standardima. Danas je prepoznata kao apsolutni lider na bh. tržištu, a i jedna je od rijetkih firmi koja ima dozvolu za izvoz svježeg pilećeg mesa na tržište EU.

O kvaliteti procesa proizvodnje i distribucije krajnjim korisnicima brinu uposlenici kompanije, njih oko 630 direktno zaposlenih i više od 500 koji sarađuju sa kompanijom kroz rad na farmama kooperanta.

Neizvjesnost izazvana globalnom pandemijom i otežani procesi rada bili su dodatni podsticaj za ovu kompaniju da se upusti u novu investiciju, jedinstvenu u BiH.

“Riječ je o izgradnji postrojenja za proizvodnju električne energije putem energije iz sunca. Ovaj je pogon napravljen isključivo za naše potrebe i najveći je projekat u BiH za ovu namjenu”, pojašnjava Ermina Salkičević-Dizdarević, direktorica marketinga i općih poslova kompanije Madi.

Solarni paneli postavljeni su na površini od 5.500 kvadratnih metara i omogućit će proizvodnju dovoljne količine električne energije kojom će kompanija zadovoljiti oko 15 posto svoje ukupne potrošnje.

Na ovaj način, kompanija će smanjiti troškove, osigurati nesmetan proces proizvodnje, ali i određeni nivo samoodrživosti.

“Mi smo veliki potrošači električne energije i za nas je ova investicija od velikog značaja, posebno zbog najavljenog poskupljenja električne energije za pravna lica. Doprinos ove investicije je ogroman, ne samo ekonomski za nas koji ćemo biti korisnici te elektrane, nego i za okolinu”, istakla je Salkičević-Dizdarević.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ulaganje u obnovljive izvore energije jedan je u nizu napora koje kompanija “Madi” ulaže kako bi unaprijedila svoje procese rada, istovremeno vodeći brigu o očuvanju i zaštiti okoliša kroz smanjenje emitiranja ugljen dioksida.

Prema procjeni, “Madi” će putem svojih solarnih panela proizvesti 1147 MWh električne energije na godišnjem nivou što će direktno doprinijeti smanjenju emitiranja CO2 za oko 900 tona, prenosi Biznisinfo.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...