Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

“Krimolovci“ u septembru: Zaprimljeno 376 poziva građana

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u septembru 2017. godine registrirali su 376 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“.

U navedenom periodu od građana je zaprimljeno deset korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Pored navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljeno je 68 prijava, od čega 18 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na neovlašteni promet opojnim drogama i privredni kriminal. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 28 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po sedam je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu pristigle su 22 povratne informacije od nadležnih policijskih i drugih organa koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela, na osnovu čega je utvrđeno da je postupanje po navedenim informacijama rezultiralo podnošenjem nadležnim tužilaštvima dva izvještaja o počinjenim krivičnim djelima i počiniocima.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 68 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...