KONTAKT
Početna BiH-Svijet Kuća i muzej u Sarajevu čuvari sjećanja na Aliju Izetbegovića

Kuća i muzej u Sarajevu čuvari sjećanja na Aliju Izetbegovića

od redakcija

Stvari Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, u Sarajevu se, između ostalog, čuvaju u kući u kojoj je živio, kao i muzeju koji nosi njegovo ime.

Alija Izetbegović rođen je na današnji dan, 8. augusta 1925. godine, a preminuo je 19. oktobra 2003. godine.

Sprat kuće u kojoj je niz godina živio Izetbegović danas se koristi kao prostor u kojem su izložene njegove lične stvari, dok jedan sprat koristi turski Centar za razvoj odnosa sa Bosnom i Hercegovinom (BiGMEV).

Direktor Centra u BiH Samir Vildić izjavio je kako je rahmetli Alija Izetbegović veliki dio vremena provodio čitajući, javlja Anadolu Agency (AA).

”U biblioteci u kući se nalazi 1.400 knjiga koje su pripadale rahmetli predsjedniku. Ostali dio knjiga se nalazi u Muzeju ‘Alija Izetbegović’ i kod njegove djece“, dodao je Vildić.

Kazao je kako većina knjiga u biblioteci ima i posvetu pisaca, među kojima se nalazi knjiga bivšeg turskog premijera Ahmeta Davutoglua.

Prema riječima Vildića, u kući se nalaze i mnoge fotografije koje nisu poznate javnosti.

Podsjetio je kako je Alija Izetbegović tokom rata u Bosni i Hercegovini u periodu 1992.-1995. godina nekoliko puta bio primoran da promijeni mjesto stanovanja, ali da je sa sobom uvijek nosio svoje knjige, satelitski telefon i faks mašinu.

Vildić je izjavio kako se stvari, među kojima se nalazi i primjerak Kur’ana, svete knjige za muslimane, čuvaju na isti način kako ih je ostavio Izetbegović.

U sobi koju je Izetbegović koristio nakon što se iz zdravstvenih razloga povukao iz svijeta politike, kako bi provodio vrijeme sa prijateljima, izloženi su pokloni.

LEJLA BIOGRADLIJA – Anadolu Agency

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.