Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Kuća i muzej u Sarajevu čuvari sjećanja na Aliju Izetbegovića

Stvari Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, u Sarajevu se, između ostalog, čuvaju u kući u kojoj je živio, kao i muzeju koji nosi njegovo ime.

Alija Izetbegović rođen je na današnji dan, 8. augusta 1925. godine, a preminuo je 19. oktobra 2003. godine.

Sprat kuće u kojoj je niz godina živio Izetbegović danas se koristi kao prostor u kojem su izložene njegove lične stvari, dok jedan sprat koristi turski Centar za razvoj odnosa sa Bosnom i Hercegovinom (BiGMEV).

Direktor Centra u BiH Samir Vildić izjavio je kako je rahmetli Alija Izetbegović veliki dio vremena provodio čitajući, javlja Anadolu Agency (AA).

”U biblioteci u kući se nalazi 1.400 knjiga koje su pripadale rahmetli predsjedniku. Ostali dio knjiga se nalazi u Muzeju ‘Alija Izetbegović’ i kod njegove djece“, dodao je Vildić.

Kazao je kako većina knjiga u biblioteci ima i posvetu pisaca, među kojima se nalazi knjiga bivšeg turskog premijera Ahmeta Davutoglua.

Prema riječima Vildića, u kući se nalaze i mnoge fotografije koje nisu poznate javnosti.

Podsjetio je kako je Alija Izetbegović tokom rata u Bosni i Hercegovini u periodu 1992.-1995. godina nekoliko puta bio primoran da promijeni mjesto stanovanja, ali da je sa sobom uvijek nosio svoje knjige, satelitski telefon i faks mašinu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Vildić je izjavio kako se stvari, među kojima se nalazi i primjerak Kur’ana, svete knjige za muslimane, čuvaju na isti način kako ih je ostavio Izetbegović.

U sobi koju je Izetbegović koristio nakon što se iz zdravstvenih razloga povukao iz svijeta politike, kako bi provodio vrijeme sa prijateljima, izloženi su pokloni.

LEJLA BIOGRADLIJA – Anadolu Agency

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...