Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

LGBT parovi protestom u Sarajevu zatražili legalizaciju istopolnih brakova

U organizaciji Sarajevskog otvorenog centra danas je održan protest ispred zgrade Općine Centar apelirajući na donošenje Zakona o istopolnim brakovima.

Nekoliko istopolnih parova okupilo se danas zahtijevajući da se njihovo partnerstvo i zakonito ozvaniči. Ovim simboličnim činom željeli su još jednom pokazati da im ‘”fali papir”, te na taj način izvršiti pritisak na vlasti da nastave sa procesom donošenja zakona o istospolnim zajednicama.

Obzirom da se 15. maja obilježava i UN Dan porodice, a 17. maja Dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, simbolički je odabran dan između ova dva značajna datuma.

Jedna od učesnica protesta Dajana Bakić kaže da život LGBTIQ osoba i dalje ostaje nevidljiv pred vlastima.

“Danas smo još jednim primjerom pokazali stvarnost života LGBTIQ osoba u BiH, tačnije osoba u istospolnim zajednicama koje ostaju nevidljive pred zakonima. Današnjom akcijom pokazujemo da smo ovde, aktivan dio bh. društva i zaslužujemo dostojanstven život. Podsjećamo na odgovornost donosioce odluka u entitetskim vladama da pokrenu proces izrade zakona o zajednicama života istog spola koji će omogućiti da istospolne zajednice uživaju prava i imaju ravnopravan tretman”, poručila je Bakić.

Istospolni provi su stvarnost u BiH, ali nemaju mnoga prava koja imaju njihovi sugrađani i sugrađanke u heteroseksualnim zajednicama. Ova diskriminacija se ogleda u nizu životnih pitanja koja ostaju neregulisana, a istospolne zajednice ostaju izvan zakona, iako postoje u bh. stvarnosti. 

Po osnovu svoje seksualne orijentacije, osobe u istospolnim zajednicama nemaju pravno regulirano uzdržavanje među partnerima kada je to potrebno, nemaju pravo na međusobnu brigu i podršku kada se jedan od njih teško razboli, ne mogu računati na penziju i socijalnu podršku u slučaju smrti svog partnera ili partnerice, nemaju prava na poreske olakšice kojim država nagrađuje međusobno uzdržavanje članova porodice kako bi učvrstila socijalnu sigurnost u društvu, nemaju pristupa koristima kojima poslodavci podržavaju porodični život kao oblik naknade za rad svojih zaposlenika, nemaju zaštićenu imovinu koju su zajednički stekli u sklopu porodičnog života niti pravila po kojima se rješavaju odnosi u slučaju da se partneri raziđu, te mnoga druga prava i obaveze koje dolaze sa zakonskom regulacijom životne zajednice.

Javnu akciju pokrenuo je Sarajevski otvoreni centar, organizacija civilnog društva koja radi na unapređenju položaja LGBTI osoba i žena u BiH.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...