KONTAKT
Početna BiH-Svijet Mahmuljin pravosnažno osuđen na osam godina zatvora za zločine u Vozući i Zavidovićima

Mahmuljin pravosnažno osuđen na osam godina zatvora za zločine u Vozući i Zavidovićima

od redakcija

Apelaciono vijeće Državnog suda osudilo je nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Sakiba Mahmuljina na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina za zločine počinjene u Vozući i Zavidovićima 1995. godine.

Mahmuljin je osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na jednu, za ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika na godinu i šest mjeseci i za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na šest godina i šest mjeseci zatvora, te mu je izrečena jedinstvena kazna od osam godina zatvora.

Vijeće je utvrdilo da je Mahmuljin kao komandant Korpusa i nadređeni pripadnicima Odreda “El-Mudžahidin”, propustio da spriječi ubistva i nečovječno postupanje nad ratnim zarobljenicima, sanitetskim osoblljem i civilima.

Također je utvrđeno da je Mahmuljin znao ili imao razloga da zna, da se pripadnici Odreda spremaju da počine krivična djela. Optuženi se obavezuje da nadoknadi troškove krivičnog postupka, a oštećeni se upućuju sa imovinsko pravnim zahtjevom na parnicu.

Suđenje Mahmuljinu, nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije BiH počelo je u martu 2016. godine. On je optužen da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici Odreda su u periodu od jula do septembra 1995. godine ubili najmanje 55 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Sud BiH je u prvostepenom postupku proglasio Sakiba Mahmuljina krivim i osudio na deset godina zatvora jer nije spriječio i kaznio zločine koje su počinili pripadnici Odreda “El-Mudžahidin”, jedinice iz sastava Trećeg korpusa, kojima je bio direktno nadređen. On je osuđen za zločine nad zarobljenicima, civilima i ranjenicima.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u septembru 2021. uvažilo Mahmuljinovu žalbu i ukinulo prvostepenu presudu kojom je osuđen na deset godina zatvora, a krajem novembra 2021. počeo je obnovljeni postupak.

Ovo je konačna presuda na koju ne postoji mogućnost žalbe.

(BIRN)

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.