Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Najavljen lakši prelazak granice sa Hrvatskom za državljane BiH

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova i evropskih poslova Hrvatske, koji je u službenoj posjeti BiH, rekao je nakon razgovora sa svojom bh. koleginicom Biserom Turković da će Hrvatska raditi da se olakša prelaz granice za državljanje BiH.

Dodao je da je Hrvatska donijela odluku o dodjeli donacije cjepiva BiH, te da sada treba završiti papirologiju u skladu sa EU. Pošto je spomenu hrvatski non paper, na pitanje da li je vidio slovenački Grlić Radman kaže da se njihovom priključili Slovenija.

“Čuo sam za jedan takav papir. Ali, EU je rekla da nisu dobili nikakav dokument”, naglasio je on.

Turković je rekla da niko ozbiljan unutar EU ne može usvojiti ideju da neko može ugrožavati integritet, iako u BiH imamo strane  koje zagovaraju podjele.

“Neko valjda misli da bi u takvim okolnostima mogao ostvariti neostvarene ratne ciljeve. Drago mi je da je sadržaj tog non paper negiran i da je i (Janez) Janša rekao da podržava integritet BiH i da je to za slovenske vlasti neupitno. A potvrde su došle i od nadležnih ljudi u EU. Prema tome, ja bih taj papir smatrala ili nepostojećim ili neozbiljnim pokušajem da se uvede smutnja”, rekla Turković.

Govoreći o lakšem prelasku granice, Turkovićeva je rekla da su se dogovorili da će nadležne službe na tom polju djelovati i razraditi plan da što bole dočekamo ljeto.

“Ljeto nam dolazi, a kovid nas neće napustit”, rekla je Turković.

Grlić Radman sastao se i sa poglavarima Islamske zajednice BiH i Katoličke crkve, reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavaziovićem i  karidnalom Vinkom Puljićem, te Valentinom Inckom, visokim predstavnikom u BiH.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...