Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Nakon bosanskog jezika upitna i historija: Bošnjačkoj djeci u RS-u prijeti nova diskriminacija

Nakon pokušaja ukidanja bosanskog jezika, djeci bošnjačkih povratnika u manjem bh. entitetu pokušavaju ukinuti i pravo na izučavanje istine u proteklom ratu. Historičar Asmir Hasičić naglašava da je riječ o aparthejdu i diskriminaciji, a s druge strane roditelje, čija su djeca žrtve po ko zna koji put, i koji se godinama bore sa sličnim primjerima diskriminacije, novi udar nije iznenadio.

Hasičić smatra da je izjava ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Daneta Maleševića da će na teritoriji RS-a biti zabranjeni udžbenici iz Federacije BiH ukoliko u njih budu uvedene lekcije poput one o opsadi Sarajeva ili o genocidu u Srebrenici u najmanju ruku nepromišljena te da zaslužuje svaku vrstu osude.

“Ta izjava još jednom dokazuje da određeni oblici aparthejda i diskriminacije nikada neće iščeznuti s prostora Republike Srpske. Žao mi je da u 21. stoljeću, kada se svi kunu u principe ljudskih prava i pravo pojedinca i kada su svi ustavi bazirani na individualnim pravima manjina i pojedinaca, imamo uopće jednu takvu tvorevinu koja gleda da osnovna ljudska prava uskrati djeci koja ih imaju prema UN-ovoj konvenciji o pravima djeteta, ali i po drugim konvencijama koje tretiraju pitanja odraslih”, rekao je Hasičić.

Dodaje da ne postoje argumenti na osnovu kojih ministar Malešević može uskratiti to pravo bošnjačkoj djeci u RS-u. U razgovoru za naš portal Muhizin Omerović, predstavnik roditelja bošnjačke djece iz Konjević Polja, kaže da njih ova odluka ne čudi i da je ona samo korak dalje u odnosu na sve prethodne odluke.

“To je samo nastavak zabrane izučavanja bosanskog jezika i nacionalne grupe predmeta. S obzirom na to kako trenutno stvari stoje mislim da će oni to zabraniti i da će to tako biti, jer mi se već četiri godine borimo za pitanje i priznavanje jezika, a još uvijek nismo ništa riješili. Ista će stvar biti i s ovim”, rekao je Omerović.

Pitaju se povratnici Bošnjaci na osnovu kojeg argumenta neko može osporiti djeci da izučavaju svoju kulturu, tradiciju i historiju. Isto pitanje postavlja i Hasičić jer, naglašava, ne vidi na osnovu kojeg argumenta neko može uskratiti to pravo bošnjačkoj djeci u Republici Srpskoj.

“Ako biste htjeli da vam dam nešto naučno utemeljeno, što bi na neki način opravdalo izjavu tog ministra, ja to ne mogu naći. Ponavljam, to je diskriminacija, to je aparthejd i nastavak etničkog čišćenja”, zaključio je Hasičić.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...