KONTAKT
Početna BiH-Svijet Nana Fata Orlović opet u bolnici: Haram bilo političarima, sudovima, OHR-u i NVO

Nana Fata Orlović opet u bolnici: Haram bilo političarima, sudovima, OHR-u i NVO

od apjanic

Večeras ću opet pozvati i prozvati domaće i strane političare, ured OHR-a i stotine NVO u BiH koje se bave ljudskim pravima. Haram im bilo svima šta rade. Nana Fata Orlović iz Konjević Polja opet je u UKC-u Tuzla na liječenju, šećer je razara, jedva su joj spasili oko, a niko se ne osvrće što se, 17 godina nakon njenog povratka kući, nezakonito izgrađena inat-crkva u njenoj avliji još ne uklanja iz avlije Orlovića.

Izgleda, ne dao dragi Allah, svi čekaju da nana Fata preseli sa ovog dunjalučkog svijeta pa da se 17 godina nasilja vlasti i crkve nad staricom zaboravi i sve prekriju ruzmarin, snjegovi i sas… I da ih ovaj i još nekolicina novinara više ne mogu uznemiravati!

Sedamanest godina drugujem sa nanom Fatom Orlović iz Konjević Polja, gledam kako joj sude umjesto zlikovcima koji su u njenoj avliji nezakonito izgradili inat-crkvu, čemu je kumovao ratni zločinac Miroslav Deronjić u dogovoru sa tadašnjim vladikom Vasilijem Kačavendom i Crkvenom općinom Bratunac. Tukli su je i ranjavali, a onda joj sudili da je ona tukla popa i dobro obučene i naoružane specijalce. Nekad je od sramote oslobađali optužbi, a
nekad novčano kažnjavali za ” napade i vrijeđenja popa i policije”.

Svjedočio sam i snimao kad je lila njena krv, gledao na TV kad Mile Dodik 2008., kao tadašnji premijer RS-a, laže da će crkva biti vrlo brzo uklonjena. Lagao mi pred kamerom i njegov savjetnik Miladin Dragičević, lagali me i predstavnici međunarodne zajednice da će se morati naći rješenje za uklanjanje i povrat imovine nani Fati kao posljednjem povratniku u ovoj državi gdje je sve čisto, a imovina uzurpirana i to na najgori način.

Mladićeve bande ubile su joj muža Šaćira i još 10 Orlovića. Ima li goreg zla i zuluma, braćo moja ?!
Proteklih dana Valentin Incko je opet prošao pored kuće nane Fate i inat-crkve na putu za Potočare. Nigdje ni slova ne pročitah da se osvrnuo na ovaj zločin vlasti i crkve nad nemoćnom staricom. I to nije prvi put, govori samo ako novinari pitaju i to uopšteno. Pred kraj novembra prošle godine obilježen je dan nasilja nad ženama. Stotine nevladinih organizacija pravile neke transparente, davale se izjave za sve medije, ali niko ne pomenu 17 godina torture i stravičnih muka nane Fate.Ni ministrica za ljudska prava BiH Semiha Borovac tada, kao i njeni prethodnici, ništa nije učinila da se inat-crkva ukloni iz avlije nane Fate Orlović.

Pitam i OSCE šta je učinio da se konačno spasi muka stara i teško bolesna marginalizirana nana Fata Orlović..
Svi zvaničnici u ovoj zemlji su zaboravili da je na Bradini kod Konjica srušena džamija, koja je dijelom bila na zemlji građanina srpske nacionalnosti.Ispoštovano pravo privatne svojine!

Niko više ne spominje da je SPC dato 380.000 maraka da bi bila uklonjena nezakonito izgrađena crkva na temeljima srušene džamije u zvorničkom naselju Divič. I tim parama se napravi nova crkva ni 500 metara dalje.
Sad me drži dvostruki strah. Hoće li nana Fata Orlović biti jača i od sve teže bolesti i hoće li dočekati ostvarenje još jedine životne zemlje – uklanjanje nezakonite inat-crkve iz njene avlije?

Svoje sedmero djece i desetine unuka je zaklela da im neće halaliti ako pristanu da uzmu novac, a crkva ostane u avliji. Da je to ona htjela, a nije, ta velika bošnjacka junakinja sad bi bila milioner. Samo, izdala bi svog zvjerski ubijenog Šaćira i još 10 ubijenih Orlovića.

Valja mi danas opet do UKC-a Tuzla. Da obiđem nanu Fatu. Zajedno se borimo i starimo već 17 godina, a nasilje vlasti nad tom nemoćnom ženom još traje. Dokle će tako, svima im, još jednom, haram bilo ….

Autor: Salih Brkić

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.