KONTAKT
Početna BiH-Svijet Naplata RTV takse uz račune za struju: Da li je pravo ili pravno rješenje problema?

Naplata RTV takse uz račune za struju: Da li je pravo ili pravno rješenje problema?

od apjanic

U koverti za račun Elektroprivrede BiH koju će korisnici dobiti na svoje adrese od 1. septembra, naći će se i račun za RTV taksu. Ovo je model plaćanja za kojim se godinama tragalo i koji bi trebao donijeti stabilizaciju poslovanja Javnog servisa BiH. Čine ga BHT, FTV i RTRS, kao i BH radio 1, kojima bi glavni izvor prihoda trebala biti upravo uplata građana kroz taksu. Iako se čini da je ugovorom sa Elektroprivredom BiH stvar rješena, s njom se ne slažu svi, a neki je nazivaju i diskriminatorskom.

„Račune će dobijati samo oni građani koji imaju struju od EP BiH, oni koji imaju struju od EP Herceg bosne, odnosno EP RS-a, oni te račune neće ni dobijati ni plaćati i praktično, neke obaveze za javni servis padaju samo na građane dijela Federacije“, pojašnjava Gordana Bulić, predsjednica Kluba potrošača Tuzla

Ovo Udruženje često prima žalbe građana koje se odnose upravo na RTV Servis BiH. Najčešće su to primjedbe na loš kvalitet slike na pojedinim kanalima, izostanak signala, a nerijetko i na duge marketinše blokove kojim se prekidaju  određeni sadržaji kao što su utakmice, filmovi ili serije.

„Na žalost ako dolazi uz račun Elektroprivrede onda je manja mogućnost. Građani nisu upućeni na koji način mogu reklamirati račun, davati sugestije ili pohvale javnom RTV Servisu“, tvrdi ona.

Račune moraju poslati odvojeno, tvrdi Bulić, a nalaže to i član 36. Zakona o zaštiti potrošača u kojem stoji da račun  za  pružanje  usluge  isporuke  energije,  telekomunikacione,   komunalne i druge usluge (RTV taksa i sl.)  potrošaču  se  mora  dostaviti  posebno  za svaku uslugu.

„Ako bude zajedno, na jednom papiru isti račun uputit ćemo dopis i žalbu i EP BiH i Agenciji za komunikacije, žalbu“, poručuju iz Kluba potrošača.

Ugovor o tehničkoj podršci između EP i RTV Servisa jeste zakonit, ali građani su na kraju ti koji biraju šta će platiti, tvrdi magistar prava Damir Alić. To im je omogućila i sama Elektroprivreda jasno kazavši da onim korisnicima koji ne budu plaćali taksu neće biti isključena struja.

„Ovo nije ni pravo ni pravno rješenje i ostat će u domenu pokušaja, bez obzira da li EP stavila na jedan ili na dva posebna računa, građani neće morati i dalje platiti, kao što ne moraju platiti ni struju ne moraju platiti ni RTV taksu, ono što ne plate, taj kome ne plate će isključivo moći samo da ih tuži za to“, pojašnjava Alić.

Smatra da će se stvari ponovo vratiti na početak, a to je da RTV Servis tuži neplatiše, što je s obzirom na milionski broj korisnika i zastaru koja nastupa nakon godinu dana, te sporu birokratiju, gotovo neizvodljivo.

„Onaj kome se ne plati on ima pravo da tuži, to je situacija vrlo jednostavna. Ovo je više pitanje političke prirode nego pravne, jer odredbe važećih zakona dozvoljavaju različite opcije ugovaranja, dogovaranja, naplate i td, ali je praktična implementacija vrlo spora i gotovo nemoguća“, mišljenja je ovaj tuzlanski advokat.

I opet će teret pasti na milion i po ljudi koji su i do sada u velikoj većini plaćali RTV taksu. Situacija će se promijeniti tek ako Elektroprivreda RS i Herceg Bosne pristanu učiniti isti korak kao EP BiH, i politički odblokirati državnu i entitetsku radio televiziju piše RTV Slon.

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.