Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Naser Orić za Infoplus: Naši Bošnjaci brzo zaboravljaju šta nam je urađeno 1992.godine

Naser Orić ratni komandant Srebrenice jučer je posjetio Gornju Kalesiju gdje je prisustvovao devetnaestoj po redu kolektivnoj dženazi ubijenim Zvorničanima.

Sa dosta tuge i emocija Orić se prisjeća tih aprilskih i majskih dana 1992.godine kada je oko 15.000 Bošnjaka ubijeno od Bijeljine do Srebrenice u pojasu rijeke Drine.

“Ovo je jedina dženaza gdje ja mogu doći, a da me ne uhapse s obzirom da se protiv mene vodi mnogo predmeta iniciranih iz manjeg entiteta. Danas sam tu uz svoj narod. Bio sam sa njima u ratu, evo tu sam i u miru i biću sve dok sam živ”, govori za Infoplus Naser Orić.

On ističe da mu je odlazak na dženaze ubijenim Bošnjacima u manjem entitetu zabranjen, tako da se nada da će moći jednom otići u Potočare i svojim saborcima koji su mučki ubijeni u genocidu proučiti fatihu.

Naser Orić ističe i da je bruka i sramora što Bošnjaci polako zaboravljaju šta se dešavalo u periodu 1992. – 1995.godina i da se malo ili gotovo ništa ne radi kako bi se očuvalo sjećanje i kako bi mlađe generacije znale ko je ubijao Muslimane u BiH zbog imena, nacije i toga što su htjeli da imaju sopstvenu državu.

“Nema predaje, nema izdaje, ja sam tu uz žrtve i šta god da treba Naser Orić je tu za njih i državu”, zaključio je na kraju razgovora.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...