Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Nezaposlenost je glavni problem građana Zapadnog Balkana

Nezaposlenost ostaje glavna briga građana Zapadnog Balkana, iako više većih ekonomija u regionu pokazuje znakove oporavka, izjavio je u Briselu generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović na predstavljanju RCC-ovog Balkanskog barometra za 2017. godinu – istraživanje mišljenja građana i privrednika o situaciji u regionu.
Svilanović je istakao da je zabrinjavajuće da je, prema rezultatima Barometa, sve veća strepnja zbog korupcije.

“U Barometru od 2015. godine 15 odsto ispitanika ocijenilo je korupciju kao jedan od glavnih problema regiona, dok je već godinu dana kasnije taj stav imalo njih 27 odsto. Ove godine 32 odsto ispitanika navelo je korupciju kao najveći problem”, naglasio je Svilanović.

On kaže da je povećanje ekonomskog rasta u privredama u regionu donijelo optimističniji pogled na budućnost, koji sada vlasti treba da prate odlučnim aktivnostima, saopšteno je iz RCC-a.

“Iako nije novost da je pred regionom mnogo posla, nadamo se da će nalazi Balkanskog barometra pomoći u utvrđivanju podsticajnih programa za dalji rast u regionu, naročito imajući u vidu sprovođenje višegodišnjeg plana aktivnosti Regionalnog ekonomskog prostora kojeg je pripremio RCC, a odobrili lideri iz regiona ovog ljeta u Trstu”, dodao je Svilanović.

Uprkos iskazanoj podršci evropskoj integraciji, skepticizam u pogledu kratkoročnih i srednjoročnih izgleda regiona za pridruživanje je i dalje široko rasprostranjen, sa 23 odsto ispitanika koji su rekli da vjeruju da do članstva u EU nikada neće doći, pokazuje Barometar.

Zamjenik generalnog direktora za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Maćej Popovski istakao je spremnost EU da nastavi da podržava proces proširenja, što predsjednik Žan-Klod Junker nedvosmisleno poručuje regionu.

“Uvijek je dobro provjeriti situaciju na terenu i čuti mišljenja građana i poslovne zajednice u regionu. Svjedoci smo da su pozitivna dešavanja otvorila prostor za optimizam. Samit u Trstu bio je još jedan stimulans tom okruženju jer je omogućio da predstavnici EU i regiona rade zajedno, a rezultiralo je dogovorima o regionalom ekonomskom prostoru i transportu, na primjer”, rekao je Popovski.

Istraživač Instituta za međunarodne ekonomske studije u Beču Vladimir Gligorov naveo je da se privrednici u regionu i dalje bore sa onim što vide kao složeno oporezivanje i nepovoljan poslovni ambijent uz nepredvidiv pravni sistem.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Gligorov kaže da 62 odsto poslovnih ljudi u regionu vide pokretanje vlastitog posla u mjestu u kojem žive kao veoma teško ili teško.

Predstavljanje Balkanskog barometra 2017 organizovao je RCC u saradnji sa Centrom za evropske politike, nezavisnom ekspertskom organizacijom.

Balkanski barometar je godišnje istraživanje mišljenja koje je naručio RCC, a sprovela GFK u okviru kojeg se prikupljaju i analiziraju informacije građana i privrednika iz regiona o različitim temama kao što su zaposlenost, trgovina, investicije, korupcija, i drugo.

Trećim izdanjem bilo je obuhvaćeno 8.000 građana i 1.600 preduzeća piše SRNA.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...