Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Nijemci i Finci imaju najkraću radnu sedmicu u EU, za prekovremene sate odlično plaćeni

Nijemci i Finci imaju najmanje radnih sati u EU, a Hrvati najviše, pokazuju podaci “Eurofonda”.

U Njemačkoj propisana radna sedmica traje 35,6 sati, radnici dnevno mogu maksimalno raditi deset sati, a sedmično, sa prekovremenim, maksimalno 48.

U toj zemlji premije na prekovremeni rad određuju se kolektivnim ili individualnim ugovorima.

U Finskoj, u kojoj redovna radna sedmica broji 37,5 sati, radnici prekovremeno mogu da dostignu maksimalno 48 radnih sati, i to u četiri mjeseca godišnje.

U toj zemlji samo 13 posto radnika radi prekovremeno, jer je premija na platu za prva dva prekovremena sata u danu 50 posto, a za treći i svaki sljedeći 100 posto, dok se na sedmični prekovremeni rad daje premija od 50 posto.

U Finskoj za kršenje zakona o radnom vremenu prijeti novčana kazna, ali i zatvorska, i to do šest mjeseci.

Iako duga radna sedmica štetno utiče na fizičko i mentalno zdravlje kao i na ravnotežu poslovnog i privatnog života radnika, studija “Eurofonda” o prekovremenom radu u EU, kao i u Norveškoj i Velikoj Britaniji pokazuje da se i dalje u nekim zemljama smatra da je normalno da radnici rade prekovremeno.

U evropskim zemljama minimalna premija za prekovremeni rad radnim danom iznosi deset, 25 ili 40 posto, a za prekovremeni rad državnim praznicima, noću ili na dan odmora ona raste do 100 posto ili u nekim slučajevima do čak 150 posto.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Radnici u nekim zemljama za svaki sat prekovremenog rada radnim danom umjesto premije mogu dobiti 1,5 sati slobodnog vremena.

Evropska direktiva o radnom vremenu iz 2003. godine ograničila je maksimalni sedmični rad na 48 sati sa prekovremenim satima.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...