Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Nizozemska do sada isplatila štetu za 300 srodnika žrtava genocida, odbijeno 400 zahtjeva

Vrhovni sud Nizozemske je 2019. donio odluku o djelimičnoj odgovornosti za smrt 350 muškaraca žrtava genocida. Nakon toga je formirana Komisija za naknadu štete Potočari (NCCP) koja je do danas zaprimila više od 4.000 zahtjeva, odobrila 400, a isplatila 300.

Komisija je izvršenje uredbe o isplati štete srodnicima žrtava genocida donijela 15. juna 2021. godine, a zahtjev mogu poslati srodnici muških izbjeglica koji su u poslijepodnevnim satima 13. jula 1995. godine boravili u bazi nizozemskog bataljona u Potočarima.

NCCP je do danas primio više od 4.000 zahtjeva koji se odnose na više od 1.200 žrtava. Međutim, procjene polaze od toga da je maksimalno 500 muškaraca boravilo u predmetnoj UN-bazi 13. jula 1995. godine.

To znači da mnogi zahtjevi koji su pristigli ne ispunjavaju uslove koji važe za Uredbu. Zbog toga je odbijeno više od 200 zahtjeva. Za skoro 500 zahtjeva podnosioci zahtjeva moraju poslati dodatne informacije NCCP-u.

“Uspjeli smo pristupiti mnogim srodnicima u Bosni i u dijaspori. Ali, nažalost, morali smo i razočarati mnoge ljude odbijanjem njihovih zahtjeva za naknadu štete. Za neke zahtjeve se nije učinilo vjerovatnim da je žrtva bila u UN bazi popodne 13. jula, a to je zaista neophodan uslov za priznavanje naknade štete na osnovu Uredbe”, kaže predsjednica NCCP-a, gospođa S. Wortmann.

Ako NCCP sumnja u to da li zahtjev ispunjava uslove, komisija će od podnosioca zahtjeva zatražiti dodatne informacije. Informacije moraju biti ubjedljive. To mogu biti dokumenti ili dvije nezavisne i detaljne izjave očevidaca. NCCP na svojoj web stranici (www.nccpotocari.nl) detaljno opisuje uslove za izjave svjedoka u dijelu “zahtjevi”. Ove izjave moraju pružiti dovoljnu osnovu da se čini vjerovatnim da je žrtva bila u UN-bazi u Potočarima u poslijepodnevnim satima 13. jula 1995. godine. NCCP trenutno obrađuje više od 150 izjava svjedoka.

“Vidimo da tačnost i potkrijepljenost izjava svjedoka često nisu dovoljne. Na primjer, svjedoci nisu nezavisni. Ili izjave svjedoka ne pokazuju detaljno gdje su bili sami svjedoci i gdje se tačno nalazila žrtva. Da bi se izbjeglo razočaranje zbog odbijanja zahtjeva, pozivam sve one koji žele predati zahtjev da se detaljno upoznaju sa uslovima uredbe i sa zahtjevima izjava svjedoka. Shvaćam da je emocionalno vrlo teško vratiti se u te strašne dane 1995. Međutim, naknada štete mora ići ljudima kojima je namijenjena”, rekla je predsjednica komisije Wortmann.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...