Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Novalić najavio veće penzije, dok će zakoni o porezu i doprinosima omogućiti povećanje plaća

Fadil Novalić, premijer FBiH na konferenciji za medije održanoj u četvrtak u Mostaru komentisao je, između ostaloga, prijedlog Zakona o porezu na dohodak i prijedlog Zakona o doprinosima koji bi se trebali razmatrati na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH krajem mjeseca.

Premijer je naglasio kako Zakon o doprinosima ne može ugroziti građane jer se, kako navodi, odnosi na pravne subjekte u FBiH.

Ističe kako bi smanjenje stope doprinosa sa 41,5 na 32,5 posto dovelo do uštede od 9 posto što bi moglo biti dovoljno da se plaće povećaju.

– Imamo topli obrok, prijevoz i druge dodatke koji su sastavni dio plaće, ali to je prouzročilo da imamo obveze na plaću. Kada pogledate bruto iznos, 41,5 posto doprinosa je jako visoka stopa. Druge zemlje nemaju takav sisetem. RS je to izmijenila prije 7 godina, Hrvatska prije 15, Srbija prije 10. Na određeni način smo zakasnili i trebamo usaglasiti svoje metode s međunarodnim standardima koji ne poznaju ove agregate – objasnio je Novalić.

Ističe da to ne znači da će se ukinuti topli obrok ili prijevoz, nego samo da će se oporezivati.

– To otvara mogućnost poslodavcima da povećaju plaću. U Zakonu i dalje postoji topli obrok kojeg poslodavci mogu organizirati u svojoj kuhinji ili izvana kao uslugu. To nije oporezivo, ali je o trošku firme. Ono što se isplaćuje na ruke svuda u svijetu je oporezivo, pa i ovdje. Ali sada sa znatno manjim postotkom – kaže premijer.

Smatra kako se radi o vrlo teškim fiskalnim zakonima koji se mijenjaju jednom u 20 godina, navodeći kako je u ljudskoj prirodi da postoji strah od takvih zakona.

Kada je u pitanju prijedlog Zakona o dohotku, kaže da taj zakon slijedi socijalnu logiku rasterećenja uposlenika s manjim prihodima.

Advertisement. Scroll to continue reading.

– Umjesto sadašnjih 300, granica je 800 maraka. Plaća do 800 maraka nikome nije oporeziva. Nema poreza, nula. Tko ima plaću višu od 800 maraka, umjesto 10 posto plaćat će 13 posto poreza. To znači da će ljudi s boljim plaćama plaćati veći porez, a oni sa srednjim plaćama plaćat će manji porez, dok će oni kojima je plaća ispod 800 maraka biti oslobođeni poreza – dodao je premijer Federacije.

Potvrdio je i to da će ovi zakoni rasteretiti privredu za početnih 300 do 400 miliona maraka.

Rast penzija za najmanje 11 posto

Novalić je na konferenciji za medije spomenuo i redovno usklađivanje penzija od oko 8,1 posto koje treba uslijediti početkom aprila.

– Procijenili smo da će redovni rast penzija u skladu s rastom BDP-a i rastom cijena biti oko 8,1 posto. Ali, sačekat ćemo 30. mart kada su statistike dužne dati nam službene podatke o rastu cijena i BDP-a – istaknuo je premijer.

Kaže kako je redovno usklađivanje svakako bilo zagarantovano penzionerima, stavljajući naglasak na vanredno koje treba uslijediti nakon 15. aprila.

– Mi smo nedavno predložili Parlamentu, a što je i usvojeno, izmjenu Zakona za vanredno usklađivanje koje će uslijediti iza 15. aprila i koje će imati kapacitet od oko 3 do 3,5 posto. Ciljamo na ukupno povećanje od 11,5 posto jer su troškovi hrane porasli za 10,1 posto, a vjerojatno će još ići gore – zaključio je premijer FBiH Fadil Novalić.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...